Iti iubesti pisica? Nu iti neglija sanatatea din dragoste pentru patruped

Iti iubesti pisica? Nu iti neglija sanatatea din dragoste pentru patruped

 

 

Toxoplasmoza este produsa de un mic parazit care produce infectia la animale si mamifere, inclusiv la oameni.

Pisicile sunt singurele purtatoare vii ale parazitului

Cand o pisica este infectata, materiile ei fecale contin oua de Toxoplasma gondii pe o perioada de aproximativ 2 saptamani. Aceste oua pot supravietui pana la 18 luni in pamantul umed. Ouale din sol pot contamina apa si plantele. Pisicile care nu parasesc niciodata locuinta si nu prind soareci nu pot fi infectate cu Toxoplasma gondii.

Toxoplasmoza poate apare la oameni prin intermediul apei sau mancarii contaminate cu materii fecale ale pisicilor.Cele mai frecvente moduri de transmitere sunt:

-ingestia de oua: o persoana poate fi infectata pe cale fecal-orala, prin atingerea oricarui obiect care a venit in contact cu materiile fecale ale unei pisici infectate; aceasta se poate intampla cand este curatat vasul cu nisip al pisicii sau dupa gradinaritul in locurile unde o pisica infectata a defecat; transmiterea se poate realiza prin alimente contaminate cum sunt legumele nespalate sau prin intermediul mainilor murdare

-consumul de carne infestata: parazitul poate infesta intestinele umane daca carnea nu a fost inghetata inainte de preparare sau nu a fost preparata termic suficient.

 

Daca infectia este dobandita de mama in timpul sarcinii si este transmisa fatului, produce leziuni cerebrale si orbire

Doar un mic procent din femeile insarcinate care sunt infectate transmit infectia fatului. Este important ca femeia gravida sau care doreste sa ramana insarcinata, sa fie testata pentru a sti daca a fost infectata cu Toxoplasma gondii si daca nu a fost, trebuie instruita asupra modului in care poate evita infectia.

Majoritatea persoanelor infectate cu Toxoplasma gondii nu prezinta simptome. Un procent redus de pacienti au simptome usoare de tip gripal care pot dura cateva luni. De aceea, de multe ori o persoana nu stie daca are sau nu toxoplasmoza.

Simptomele sunt:

-aparitia de adenopatii latero-cervicale (cresterea in volum a ganglionilor latero-cervicali)

-crampe musculare

-febra

-oboseala

-senzatie de gat uscat

-eruptii cutanate.

Riscul de a dezvolta toxoplasmoza poate fi redus prin evitarea posibilelor contacte cu sursele de infectie.

Riscul poate creste cand:

-se consuma carne insuficient preparata termic sau orice alta mancare care a ajuns in contact cu carnea cruda; orice tip de carne poate fi infectata

-se consuma fructe, legume sau apa contaminata

-se consuma mancare cu mainile nespalate sau cu ustensile ce au fost in contact cu carnea cruda

-se curata cutia cu nisip a pisicii fara ca mainile sa fie spalate ulterior sau daca se respira praf provenind de la nisipiul din cutia pisicii

-se executa activitati ca gradinaritul si agricultura, fara ca apoi mainile sa fie spalate; parazitul poate supravietui in sol luni intregi.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry