Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.
În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe. De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.
Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.
Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare.
Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.
Simptomele se dezvoltă de obicei la 10-12 zile după expunerea la o persoană infectată și durează 7-10 zile. Simptomele inițiale includ de obicei febră, adesea mai mare de 40°C, tuse, rinoree și conjunctivită. Pete mici albe numite enantem și cunoscute sub numele de semnul Koplik se pot forma în interiorul gurii la două sau trei zile după debutul simptomelor. O erupție cutanată roșie, maculopapulară, plată, care se dezvoltă de obicei pe față și apoi se răspândește la restul corpului, începe de la 3 până la 5 zile după debutul simptomelor.
Complicațiile frecvente includ diareea (în 8% din cazuri), infecția urechii medii (7%) și pneumonia (6%). Acestea apar în parte din cauza imunosupresiei induse de rujeolă, ceea ce face pacientul vulnerabil la infecții oportunistice. Mai rar pot apărea convulsii, orbire sau inflamație a creierului.