Nu antibiotice la-ntamplare

Nu antibiotice la-ntamplare

Rezistenta la antibiotice – O amenintare la adresa sanatatii tuturor

Scopul campaniei este sa promoveze utilizarea adecvata a antibioticelor prin informarea medicilor si a publicului nespecialist privind riscul reprezentat de folosirea excesiva si eronata a acestora.

 

 

CARE SUNT BENEFICIILE ANTIBIOTICELOR

Antibioticele reprezinta probabil cel mai mare progres medical al ultimului secol. In cei 75 de ani de cand sunt utilizate, ele au salvat sute de milioane de vieti, au scurtat durata suferintelor prin infectii si, in numeroase alte cazuri, au prevenit aparitia unor sechele ale infectiilor. De aceea, ne dorim sa putem folosi antibioticele in continuare.

EFECTELE NEDORITE ALE ANTIBIOTICELOR

La fel ca in cazul altor medicamente, utilizarea antibioticelor poate produce efecte nedorite. Candidozele si diareea severa pot astfel de consecinte ale unui tratament cu antibiotic. Mai mult, apare pe o scara tot mai larga rezistenta bacteriilor fata de antibioticele la care sunt expuse. Iar infectiile determinate de bacteriile rezistente la antibiotice sunt mai greu de tratat, antibioticele folosite anterior nu mai sunt eficiente si va nevoie de antibiotice mai toxice si mai costisitoare; intr-unele cazuri, raman foarte putine solutii pentru tratamentul infectiilor cu bacterii rezistente.

Daca folosim antibiotice eronat sau cand nu este nevoie de ele, atunci toate aceste riscuri apar fara a avea niciun beneficiu din administrarea lor. De aceea, ar trebui sa recurgem la ele doar cand ne sunt de folos, in acele infectii care raspund la tratamentul cu antibiotice.

 

 

REZISTENTA BACTERIANA LA ANTIBIOTICE IN ROMANIA

Pentru bacteriile care produc septicemii, rezultatele furnizate de aproape 20 de spitale din tara noastra indica in mod constant in ultimii ani (2012-2015) niveluri ale rezistentei mai mari decat cele din majoritatea statelor Uniunii Europene. S-au comunicat in ultimii ani cele mai mari niveluri ale rezistentei la principalele antibiotice utilizabile pentru stafilococul auriu, pentru Pseudomonas aeruginosa (piocianic) si unele dintre cele mai mari pentru bacterii de spital precum Acinetobacter, Klebsiella pneumoniae, dar si pentru unii care produc infectii in afara spitalelor: Escherichia coli (principala cauza de infec ii urinare), pneumococ (principala cauza de pneumonii, sinuzite, otite), enterococi.

UTILIZAREA EXCESIVA DE ANTIBIOTICE

Gripa si raceala sunt doua exemple de infec ii peste care antibioticele nu ne ajuta sa trecem. Aceste doua boli sunt cauzate de virusuri, nu de bacterii, iar virusurile nu sunt distruse de antibiotice! Te vei simti mult mai bine daca bei mai multe lichide, te odihnesti suficient si folosesti medicamente care elimina simptomele. Din pacate, in multe cazuri se administreaza antibiotice pentru aceste boli, ceea ce:

  • nu ne va ajuta sa ne vindecam mai repede;
  • ar putea face sa ne simtim poate chiar si mai rau, daca apar efectele secundare amintite: diareea postantibiotica, candidoze etc.

In plus, putem selecta aparitia bacteriilor rezistente in propriul organism, cum ar Escherichia coli care ne poate cauza ulterior o infectie urinara mai greu de tratat.

CATEVA REGULI SIMPLE

Nu folosi antibiotice daca nu iti sunt prescrise de un medic. Nu insista sa primesti antibiotic daca medicul iti spune ca nu este necesar.

Nu pastra antibiotice pentru o viitoare infectie si nu folosi antibiotice ramase de la un episod anterior de boala.

Nu lua antibiotice prescrise altei persoane si nici nu imparti antibioticele prescrise tie cu alti bolnavi, chiar daca manifestarile bolii par asemanatoare. Ar putea fi ineficient si cu toate riscurile mentionate mai sus.

Previne infectiile prin spalarea regulata a mainilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave si prin efectuarea la timp a vaccinurilor recomandate.

Evita aglomerarile de persoane in perioadele de epidemii de infectii respiratorii.

Din toate aceste motive, inclusiv pentru posibilitatea de a trata eficient generatiile viitoare, este foarte important sa luam antibiotice DOAR la recomandarea medicului, sa nu sporim astfel rezistenta bacteriilor la ele.