Ordonanța care va îngropa sistemul public de sănătate! Deputatul Antoneta Ioniță trage semnalul de alarmă!

Ordonanța care va îngropa sistemul public de sănătate! Deputatul Antoneta Ioniță trage semnalul de alarmă!

 

Sistemul public de sănătate nu va face faţă concurenţei din mediul privat dacă se adoptă ordonanţa de urgență

 

 

 

Proiectul de OUG pus în dezbatere publică urmareşte o abordare legislativă unitară care este necesară pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate în sistemul public de asigurări sociale de sănătate să beneficieze de servicii medicale la furnizorii privați aflați în contract cu CNAS, cu plata de către asigurat numai a diferenței dintre tariful furnizorului privat şi cel suportat de CNAS, cu informarea și acordul în prealabil al acestuia.

Ordonanța de Urgență dedicată sistemului privat de sănătate riscă să șubrezească și mai mult sistemul sanitar public. Prevederile acestei ordonanțe ar fi utile pacientului român, pentru că extind mecanismul contribuției personale și la sistemul privat aflat în relație contractuală cu Casele de Asigurări de Sănătate. Condiția este ca ministerul să aducă clarificări pentru pacienți, să ofere detalii despre serviciile medicale pentru care românii vor fi co-plătitori și să dea asigurări că nu vor exista, pe lângă acest mecanism de contribuție personală, alte costuri ascunse pentru pacienți.

În plus, atrag atenția ministrului Sănătății, Sorina Pintea, că sistemul public de sănătate nu va face față concurenței venite din mediul privat dacă această Ordonanță nu va fi dublată de măsuri pentru modernizarea spitalelor de stat. Nu va face față pentru că ministerul, sub guvernarea PSD, nu s-a ocupat să aducă spitalele și clinicile administrate de stat la un nivel de performanță rezonabil. Știm că spitatele publice sunt degradate, au aparatură uzată moral, iar lipsa medicamentelor nu mai este un secret pentru nimeni.

În aceste condiții, îi cer ministrului să vină imediat cu un  proiect clar de investiții pentru sistemul public de sănătate, pentru ca banii alocați de Casa de Asigurări să se îndrepte cu eficiență către sănătatea pacienților și în spitalele de stat.  Sănătatea românilor nu poate fi asigurată doar de mediul privat din sănătate, ci ține și de efortul statului de a-și dezvolta propriile mijloace de securizare a sănătății publice”, a atras atenția deputatul liberal Antoneta Ioniță.

Introducerea coplății se face prin două adăugiri propuse la două articole din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii:

1.La articolul 230 alineatul (2), lit. e), care enumeră drepturile pe care le au asigurații ce beneficiază de pachetul de servicii de bază în spital se introduc câteva cuvinte, în final:

“e) să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul-cadru, cu excepția contribuției personale pe care aceștia o plătesc direct furnizorului de servicii medicale”

(Această coplată și modul de reglementare face, așadar, ca pachetul gratuit de servicii oferit în spital să nu mai fie neapărat gratuit.)

  1. La articolul 237 alineatul (1) se adaugă, de asemenea, câteva cuvinte:

“(1) Serviciile medicale curative ale căror costuri sunt suportate din fond și care pot atrage contribuția personală a pacientului sunt:”

Aceasta înseamnă că serviciile medicale asigurate prin Fondul Național de Sănătate, fie că sunt în sistemul public sau cel privat, vor fi plătite și printr-o contribuție suplimentară a pacientului, care va fi directă, la furnizorul de servicii.

 

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry