„Sa ne protejam impreuna, Vaccinurile sunt benefice”

„Sa ne protejam impreuna, Vaccinurile sunt benefice”

 

In contextul in care, in Romania, rata de vaccinare a scazut dramatic in ultimii ani, Saptamana Europeana a vaccinarii reprezinta un eveniment pe care ministrul Sanatatii doreste sa il marcheze printr-un mesaj de sustinere ferma a vaccinarii.

“Legea vaccinarii trebuie sa reprezinte o prioritate pentru noi. Avem nevoie de un cadru legislativ pentru binele copiilor nostri. Decizia parintilor cu privire la vaccinarea copiilor trebuie sa fie luata in urma informarii, in mod responsabil. Sa nu uitam ca prin vaccinare au fost eradicate multe boli si datorita vaccinurilor astazi nu mai avem poliomielita sau alte afectiuni care ne mutilau sau chiar omorau copiii. Cred ca nu s-au facut campanii suficient de agresive pentru a putea convinge parintii sa se informeze despre beneficiile vaccinarii. Pana la aparitia unui cadru legal, intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Numarul total de cazuri confirmate cu rujeola in Romania raportate pana saptamana trecuta este 12 368, din care 49 de decese.

In prezent, la nivel national, se inregistreaza o scadere dramatica a acoperirii vaccinale la vaccinurile incluse in cadrul Calendarului National de Vaccinare, care se situeaza sub limita de  95 % recomandata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Astfel, vaccinarea in Romania a scazut constant de la an la an la toate vaccinurile incluse in Programul National de Vaccinare. Astfel, la nivelul anului 2016 pentru copiii in varsta de 18 luni, acoperirea vaccinala la nivel national si pe tipuri de vaccinuri a inregistrat valori de 95,4% pentru BCG, 87,8% pentru HepB, 68,1% pentru DTP, HiB si VPI, si respectiv 76,8% pentru ROR.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry