Castigul salarial a scazut in sanatate si asistenta sociala, -2,1%, comparativ cu luna precedenta

Castigul salarial a scazut in sanatate si asistenta sociala, -2,1%, comparativ cu luna precedenta

*In celelalte domenii, salariul a crescut cu 3 lei

 

Institutul National de Statistica a anuntat intr-un comunicat de presa cresterea salariului mediu nominal net, acum in valoare de 2487 lei, in usoara crestere fata de luna precedenta, cu 3 lei, adica 0,1%.

Institutul a constatat si o crestere a salariului mediu net in luna februarie a anului 2018, fata de aceeasi luna a anului trecut: “Comparativ cu luna februarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,2%”, se arata in comunicat.

Singura exceptie, si anume aceea din domeniul sanitar unde: „Castigul salarial mediu net a scazut in sanatate si asistenta sociala, -2,1%, comparativ cu luna precedenta”, se explica prin faptul ca, in luna februarie, numarul zilelor nelucratoare, mai precis opt zile, a fost mai mic decat in luna ianuarie, cand au fost inregistrate 11 zile.

In sanatate si asistenta sociala, zilele nelucratoare, care se acopera prin garzi si asigurarea continuitatii, se platesc cu un spor de pana la 100% din salariul de baza. Astfel, in luna ianuarie au fost libere prin lege zilele de 1,2 si 24 ianuarie, carora li se adauga opt zile de week-end, fata de februarie, cand au fost libere doar cele opt zile de week-end.

“Mai mult, in luna ianuarie in sanatate s-au angajat 4.000 de cadre sanitare, iar pentru februarie se estimeaza o angajare de acelasi nivel. Aceasta inseamna o crestere lunara de circa 1% a personalului, in special cu salarii de debutant, adica mai mici. Precizam ca si in anii anteriori, 2016, respectiv 2017, s-a inregistrat o fluctuatie similara intre lunile ianuarie si februarie, in ceea ce priveste salarizarea, din aceleasi motive precum cele enuntate anterior”, se arata intr-un comunicat emis de Ministerul Muncii.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry