Astăzi 17.11.2022, la sediul Penitenciarului Brăila, în clubul unităţii, începând cu ora 09:00 s-a desfăşurat “Bursa locurilor de munca pentru persoanele private de libertate”, acţiune realizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Brăila în colaborare cu membrii Serviciului de Educaţie din Penitenciarul Brăila si a Serviciului de Educaţie din Centrul de Detenție Tichilești Brăila. Pentru acest eveniment angajatorii au oferit locuri de munca vacante în diferite domenii de activitate.
Prin organizarea acestei activităţi, s-a avut în vedere promovarea, în rândul antreprenorilor, angajarea persoanelor ce urmează a fi puse în libertate, contribuind astfel la diminuarea marginalizării sociale ale acestora.
La activitate au participat 70 deținuți custodiați în Penitenciarul Brăila și 11 persoane internate din cadrul Centrului de Detenție Brăila Tichilești. Deținuții care au participat la aceasta activitate sunt persoane aflate in ultima perioada de executare a pedepsei, calificate sau necalificate, dar care poseda abilitați practice intr-o meserie.
Operatorii economici au promovat ofertele locurilor de muncă vacante prin realizarea de interviuri directe între agenții economici locali și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea creșterii șanselor de angajare. Cu această ocazie, persoanele private de libertate au posibilitatea să studieze ofertele puse la dispoziție și, implicit, identificarea unor oportunități de angajare după liberare.
Obținerea unui loc de muncă după liberare reprezintă un pas extrem de important în procesul de reintegrare socială, astfel că acest demers poate fi realizat doar împreună cu partenerii instituționali, prin mobilizarea autorităţilor administraţiilor publice locale, în procesul de reintegrare socială a persoanelor care au fost sancţionate penal, şi responsabilizarea comunităţii, în raport cu nevoile de suport şi asistenţă ale persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile.
Pregătirea pentru liberare presupune un efort conjugat la persoanei private de libertate si al specialiștilor din penitenciar in scopul reintegrării in comunitate prin identificarea si valorizarea tuturor resurselor si posibilităților existente.
De asemenea, participanții au avut posibilitatea identificării elementelor de suport social, care pot oferi asistență necesară facilitării reintegrării sociale, prin sedințele de informare, consiliere și mediere a muncii oferite de consilieri ai AJOFM Brăila.
Alături de oferta făcută azi de angajatorii prezenţi, un element important l-a constituit prezenţa inspectorilor de specialitate din cadrul Agenției pentru Ocupare a Forței de Muncă Brăila, doamna Virginia DOXAN și doamna Silvia GĂNESCU care a subliniat implicarea instituţiei amintite în sprijinirea persoanelor aflate în dificultate pentru a-şi găsi locuri de muncă. A prezentat deținuților serviciile oferite , au fost instruiți cu privire la modul de completare a unui curriculum vitae; au primit materiale informative cu privire la serviciile de care pot beneficia ca persoane în cautarea unui loc de muncă înregistrate în evidența agenției.