Încă mai există ”muncă la negru”, în Brăila! Inspectorii ITM au aplicat amenzi usturătoare!

În perioada 30.08–10.09.2021 inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, au întreprins acțiuni de control la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul fabricării produselor de brutărie și a produselor făinoase, precum și în domeniul întreținerea și repararea autovehiculelor. Acestea fac parte din Planul de măsuri realizat de Inspecția Muncii în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, urmărind în principal reducerea incidenței muncii nedeclarate și subdeclarate.

”Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, având în vedere consecințele sociale și economice pe care le generează.  De asemenea, munca nedeclarată sau subdeclarată atrage riscul ca lucrătorii să nu fie plătiți, plata urmând a fi făcută în funcție de voința angajatorului, riscul ca activitatea să se desfășoare în condiții precare ce pot pune in pericol sănătatea și securitatea acestora”, a declarat Liviu Arhire, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila.


În perioada de referință au fost efectuate 115 controale și aplicate 73 de sancțiuni contraventionale în valoare totală de 112.500 lei (106.500 lei – pentru neconformitățile constatate în domeniul relațiilor de muncă și 6.000 lei – pentru neconformitățile constatate în domeniul securității și sănătății în muncă).

Din totalul sancțiunilor aplicate, pentru muncă nedeclarată au fost sancționați 3 angajatori din domeniul comerț și întreținerea și repararea autovehiculelor, fiind identificate 5 persoane fără a avea contract individual de muncă încheiat anterior începerii activității sau care prestau activitate în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 90.000 lei.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry