Ingrijirea la domiciliu sustinuta din bugetul local

Ingrijirea la domiciliu sustinuta din bugetul local

 

Sotul si rudele care au in ingrijire o persoana varstnica, in situatie de dependenta, pot beneficia de program redus de lucru, de o jumatate de norma, cu suportarea drepturilor salariale pentru cealalta jumatate de norma din bugetul local, corespunzator salariului brut lunaral ingrijitorului la domiciliu.

Conform art. 7 din Legea nr. 17/2000, privind asistenta sociala a persoanelor varstnice “serviciile sociale pentru persoanele varstnice se realizeaza cu consimtamantul acestora”. In aceste conditii, aflati in fata unui refuz din partea beneficiarului, autoritatile locale nu pot lua masuri de asistenta sociala, cu toate ca persoana respectiva se afla in dificultate.

In aceste circumstante, Directia de Asistenta Braila a venit cu propunerea catre Consiliul Local de a angaja personal de ingrijire prin plata cu ora, fractiuni de norma sau norma intreaga, conform art. 13 din Legea 17/2000.

“Noi am prevazut estimativ fonduri pentru sustinerea a 6 ingrijitori. Ceea ce trebuie sa stiti, foarte important de retinut este ca numai ingrijitorii de persoane DEPENDENTE, pot beneficia de aceste prevederi. Deci numai cei care ingrijesc persoane varstnice aflate incapacitate de a se misca, imobilizate la pat, care nu au efectiv cum sa se descurce singure”, a declarat directorul Directiei de Asistenta Sociala Braila, Nicoleta Oancea.

Pentru anul 2018 s-au prevazut in bugetul Directiei de Asistenta Sociala resurse financiare pentru sustinerea a 6 ingrijitori informali, pentru ingrijitea personala a varstnicilor dependenti. Cei interesati pot depune o cerere la sediul DAS din B-dul Al.I.Cuza nr.134, Braila.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry