Inspectorii de la ITM au descins la supermarket-urile și hipermarket-urile din Brăila. Amenzi în valoare de 176.500 de lei pentru neconformitățile constatate!

ITM Brăila a desfășurat campania pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă precum şi cerinţele minime de securitate şi sănătate în centre comerciale (supermarket, hipermarket) din Brăila.

În perioada 11.03.2024 – 15.03.2024, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila au desfăşurat acţiuni de control la agenţii economici care desfăşoară activităţi în domeniul ”Comert cu amanuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor”, cod CAEN 47.

Obiectivele  campaniei au fost:

  • Identificarea și verificarea agenţilor economici care activează în centre comerciale (supermarket, hipermarket) in domeniul ”Comert cu amanuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor”;
  • Eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităţilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare;
  • Creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea prevederilor legale în domeniile relaţiilor de muncă şi securităţii şi sănataţii în  muncă.

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, au întreprins acțiuni de control şi au efectuat 64 controale (38 controale în domeniul relaţiilor de muncă şi 26 controale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă).

Au fost aplicate sancțiuni contraventionale în valoare de 176.500 lei pentru neconformitățile constatate în domeniul relațiilor de muncă, din care 4 sancţiuni contravenţionale în valoare de 120.000 lei pentru muncă nedeclarată, şi în domeniul securităţii şi sanătăţii în muncă au fost aplicate sancţiuni contravenţionale pentru neconformitățile constatate în valoare de 16.000 lei. De asemenea, s-a urmărit şi modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde a fost cazul, în domeniul relatiilor de muncă şi securităţii şi sănătăţii în muncă.

Scopul tuturor acţiunilor de control este acela de creştere a gradului de conştientizare, atât a angajaţilor cât şi a angajatorilor în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării legislaţiei muncii în privinţa muncii nedeclarate, subdeclarate si securităţii şi sănătatii în muncă.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry