Potrivit Stategiei de vaccinare împotriva COVID-19, aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 1031/2020, în România vaccinarea este voluntară (neobligatorie) şi gratuită. Aşadar, niciun angajat nu poate fi condiţionat de către angajator să se vaccineze împotriva COVID-19, iar impunerea vaccinării împotriva COVID-19 de către angajator este în afara cadrului legal.
”În conformitate cu prevederile art. 59 alin. (2) din Constituția României, coroborate cu cele ale art. 4 din Legea nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului, republicată, transmitem angajatorilor recomandarea instituției sus-menționate:
• În România vaccinarea este voluntară (neobligatorie) și gratuită, iar accesul la locul de muncă a persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva Sars-Cov-2;
• Niciun angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze împotriva COVID-19, vaccinarea fiind un act medical preventiv bazat pe consimțământul persoanei;
• Impunerea vaccinării împotriva COVID-19, de către angajator, este în afara cadrului legal” – a transmis șeful ITM Brăila, Liviu Arhire.
Ministerul Sănătății arată într-un răspuns trimis către Avocatul Poporului că este înafara cadrului legal ca un angajator să condiționeze angajații să se vaccineze anti-COVID.
Reamintim că în România mai multe companii private, patronatele din sectorul HoReCa și anumite instituții de stat le impun angajaților să se vaccineze pentru a-și putea desfășura activitatea cu prezență fizică la locul de muncă, ceea ce este un abuz evident, dar deja implementat în ultimele luni.