ITM Brăila: Accesul la locul de muncă nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva Sars-Cov-2!

Potrivit Stategiei de vaccinare împotriva COVID-19, aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 1031/2020, în România vaccinarea este voluntară (neobligatorie) şi gratuită. Aşadar, niciun angajat nu poate fi condiţionat de către angajator să se vaccineze împotriva COVID-19, iar impunerea vaccinării împotriva COVID-19 de către angajator este în afara cadrului legal.

În conformitate cu prevederile art. 59 alin. (2) din Constituția României, coroborate cu cele ale art. 4 din Legea nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului, republicată, transmitem angajatorilor recomandarea instituției sus-menționate:

În România vaccinarea este voluntară (neobligatorie) și gratuită, iar accesul la locul de muncă a persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva Sars-Cov-2;

Niciun angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze împotriva COVID-19, vaccinarea fiind un act medical preventiv bazat pe consimțământul persoanei;

Impunerea vaccinării împotriva COVID-19, de către angajator, este în afara cadrului legal – a transmis șeful ITM Brăila, Liviu Arhire.

Ministerul Sănătății arată într-un răspuns trimis către Avocatul Poporului că este înafara cadrului legal ca un angajator să condiționeze angajații să se vaccineze anti-COVID.

Reamintim că în România mai multe companii private, patronatele din sectorul HoReCa și anumite instituții de stat le impun angajaților să se vaccineze pentru a-și putea desfășura activitatea cu prezență fizică la locul de muncă, ceea ce este un abuz evident, dar deja implementat în ultimele luni.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry