Românii, victime ale înșelătoriilor și exploatării prin muncă pe teritoriul Norvegiei!


În scopul evitării exploatării cetățenilor străini care vor să muncească în Norvegia, I.T.M. Brăila transmite informațiile oferite de Ambasada României la Oslo, în vederea conștientizării acestora, pentru a nu cădea victime ale înșelătoriilor și exploatării prin muncă pe teritoriul Norvegiei.

Din informațiile oferite de Ambasada României la Oslo, a rezultat că mai mulți cetățeni români, aflați la muncă pe teritoriul Regatului Norvegiei, au devenit victime ale exploatării prin muncă și/sau ai unor înșelătorii financiare.

”Muncitori români au fost fraudați de compatrioți, care, la adăpostul firmelor pe care le conduc, le-au furat cartea de identitate bancară angajaților și au accesat credite foarte mari, la diferite instituții de credit din Norvegia, în numele și pentru angajatul lor.

Mulți dintre aceștia au rămas în continuare cu datorii de sute de mii de euro, sume pe care nu au posibilitatea să le achite.

În timp ce plățile au ajuns către angajatori, facturile și creanțele de colectare a datoriilor ajung la muncitorul imigrant”,

avertizează Liviu Arhire, șeful ITM Brăila.

Metodele folosite de fraudatori sunt: falsificarea foilor de salariu, falsificarea identității prin atribuirea de funcții de conducere în firme sau, în cazuri mai elaborate, constituirea de firme în numele victimei. „Facilitatorii” solicită 20 – 30% din suma, copie după pașaport, CNP norvegian și token bancar.

Pe lângă suma stabilită de comun acord, fraudatorii „împrumută” alte sume considerabile fără știință, dar cu documentele păgubitului.

Inspecția Muncii recomandă cetățenilor români care caută un loc de muncă în străinătate, următoarele:

  • Să nu accepte cu ușurință ofertele de muncă prin intermediul anunțurilor on-line, sau a convorbirilor telefonice;
  • Să nu apeleze la persoane necunoscute în mod direct;
  • Să verifice cu atenție oferta locului de muncă;
  • Să citească cu atenție clauzele contractului de mediere;
  • Să verifice adresa și existența angajatorului străin pentru care a optat;
  • Să nu accepte să plece la muncă în străinătate fără un contract de muncă și în limba română, iar contractele de angajare să fie acceptate în țară de destinație;
  • Să nu accepte achitarea unor sume de bani cu titlu de comision, garanții sau cheltuieli de transport neefectuat;
  • Să nu cedeze nimănui dreptul de a le încasa bani pentru muncă prestată;
  • Să nu înstrăineze documentele de identitate sau cardul bancar.

De asemenea, este indicat să verifice dacă agențiile care oferă locuri de muncă în străinătate sunt înregistrate la inspectoratul teritorial de muncă www.inspectiamuncii.ro.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry