Sesizări la Garda de Mediu finalizate prin arderea deșeurilor! Tot mai multe reclamații vin de la locuitorii comunei Gropeni!

O nouă sesizare a ajuns în redacția Jurnalului de Brăila, cu privire la situația deșeurilor din comuna Gropeni. Și de această dată, oamenii s-au adresat Gărzii de Mediu, însă până la un răspuns oficial deșeurile au fost cuprinse de flăcări.

Un gest de inconștiență, în condițiile în care pompierii au făcut cu greu față incendiilor în această vară.

”Ma vad nevoita sa sesizez din nou si din nou aceleasi probleme, legate de gunoiul din comuna Gropeni.

Dupa cum observati, cu toate antecedentele primarului, noi, cetatenii, suntem obligati sa va sesizam de fiecare data cand descoperim aceste focare.  In localitate, chiar se vorbeste ca acest gunoi, se depoziteaza de mult timp acolo chiar la indicatiile primarului si viceprimarului, oamenii fiind avertizati sa nu spuna ca au fost trimisi acolo de ei, asa cum s-a procedat de altfel si cu cel de anul trecut si chiar si din acest an, fara a recunoaste insa in fata Garzii de Mediu.

Avand in vedere ca nu este prima data si nici macar a doua oara, consider ca ar trebui aplicate masuri mult mai drastice, astfel incat sa nu se mai repete situatia iar sanctiunile sa fie primite de catre persoanele ce au in fisa postului aceste atributii si nu de catre institutie, adica din banii publici.

In fotografiile atasate la prezenta , se observa gunoi de toate felurile, atat foarte vechi cat si recent depozitat, in tarlaua 126, acesta aflandu-se intr-un vechi canal de irigatii de pe fosta orezarie, in apropiere de dunare, ceea ce este si mai grav. Ca si alt reper, se afla pe drumul spre Dunare, se trece chiar pe langa casa primarului unde are instalate camere de luat vederi si ar fi trebuit sa vada cine duce gunoi acolo insa se pare ca se confirma zvonurile ca tocmai el este cel care trimite cetatenii sa depoziteze gunoi acolo.  Si acest nou focar, se afla tot in apropierea celui ingropat anul trecut in canalul din apropierea Dunarii, pe primul drum de pamant amestecat cu piatra, dupa ce se coboara podul care trece peste canalul de orezarie (cam 200 m de la acest pod, pe partea dreapta).

Mai mult de atat, alt focar, atat vechi cat si nou, tot la iesirea din sat, tot spre drumul catre Dunare- bac, imediat in dreapta cum se coboara vadul (iesirea din sat), in apropierea statiei de epurare a apei, la jumatatea drumului dintre casa primarului si aceasta statie, in urma unei araturi, unde s-a vrut probabil infiintarea unei culturi si s-a esuat ,se vad doar o parte din gunoaiele ce stau la suprafata acum, gunoaie ce ar fi trebuit dezgropate si carate la o groapa de gunoi autorizata, inca de anul trecut, de cand am sesizat la dv acest aspect. Probabil nu s-au respectat masurile lasate in acest sens, motiv pentru care solicit si aceasta verificare.

Reamintesc ca in acest loc, in 2021, s-a carat si ingropat gunoi la ordinul primarului, cu acea firma neautorizata (Specialgiatrans), a fiului consilierei primarului, platita din banii publici, “afacere” ce face si obiectul unui dosar la ANI.  Rog a se lua masuri si in acest sens, a se dezgropa si cara tot gunoiul care zace sub pamant, dupa cum reiese din fotografiile anexate.

Un ultim aspect este si gunoiul de grajd de la ferma fiului primarului Malinche Stan, pe str. George Cosbuc nr. 11, care a facut si el obiectul unei sesizari anterioare, gunoi ce inca se afla acolo, chiar daca s-a mai carat o parte din el, cat sa nu spuna ca nu a facut nimic. Precizez ca la sugestia lui, anumiti cetateni nominalizati de catre primar, ii depoziteaza in continuare in mod constant gunoi de grajd la ferma lui, ceea ce inseamna ca in permanenta gunoiul se afla acolo, lucru anormal si ilegal, motiv pentru care va rog sa luati masuri conform legii, tinand cont si de antecedentele lui”, se arată în sesizarea trimisă și către Garda de Mediu.

A doua zi, deșeurile au fost incendiate. Flăcările s-au extins pe sute de metri, iar Garda de Mediu a fost din nou înștiințată de situație.

”Avand in vedere ca nimeni nu a stiut de sesizarea facuta de mine catre Garda de Mediu, este cel putin ciudat, faptul ca edilul comunei Malinche Stan, a dat azi foc la noul focar de gunoi sesizat de mine, asa cum reiese din fotografiile anexate si realizate de mine, chiar in aceasta seara! Probabil are o intuitie iesita din comun ! Precizez ca a fost anuntata atat presa locala cat si ISU Braila. Va rog sa va pronuntati si asupra acestui aspect si insist ca sanctiunile date de institutia dv care sper sa nu mai fie atat de blande, asa cum l-ati obisnuit, sa fie date direct persoanelor responsabile, cu atributii clare in fisa postului in acest sens”, se arată în cea de-a doua sesizare.

Facem precizarea că prima sesizare a fost făcută în data de 25 august. Nici până astăzi locuitorii comunei Gropeni nu au primit un răspuns oficial.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry