Aproximativ 3000 de porci sunt sacrificați astăzi în comuna ULMU! S-a descoperit PPA la două ferme deținute de același operator economic!

Două ferme de porci din comuna Ulmu au fost lovite de virusul PPA. Aproximativ 3000 de exemplare sunt sacrificate astăzi în prezența autorităților.

”În cursul zilei de sâmbătă au fost emise două ordine de prefect, imediat ce reprezentanții Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brăila au confirmat două focare de pestă porcină africană, pe teritoriul județului Brăila, în comuna Ulmu, la două ferme de suine, izolate de localitatea menționată, ambele aparținând aceleiași exploatații.
Astfel, a fost aprobat planul de măsuri la confirmare în zona de protecție și cea de supraveghere a focarului de pestă porcină africană, precum și convocarea membrilor Comisiei de Evaluare a Despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor la nivelul comunei Ulmu.
După confirmarea bolii, în jurul focarelor s-a instituit o zonă de protecție de 3km care include exploatația în sine, precum și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, în jurul focarului pe raza localităților: Rușețu, Cireșu, Ulmu, Odăieni, Pribeagu, Colțea, Florica, Scărlătești, Dudescu, Dudești și Jugureanu”
, a transmis Prefectura Județului Brăila.


În contextual epidemiologic actual, DSVSA Brăila recomandă respectarea de măsuri menite să prevină apariția Pestei Porcine Africane.

Recomandări pentru prevenirea apariței Pestei porcine africane:

–         anunțarea medicului veterinar, în vederea identificării porcinelor prin aplicarea crotaliilor auriculare, urmată de înregistrarea acestora în Baza Națională de date. Menționăm că, în cazul apariției bolii, proprietarii animalelor neidentificate, neînregistrate, introduse în exploatație fără documente sanitare veterinare și ucise în vederea combaterii PPA, nu sunt despăgubiți în conformitate cu prevederile legale. De asemenea, aceștia riscă sancțiuni contravenționale, potrivit legislației sanitare veterinare în vigoare.

–         achiziționarea de suine doar dacă animalele sunt identificate, însoțite de documente sanitare veterinare, nu provin din zone cu restricții PPA, iar exploatația de destinație se află în afara zonelor supuse restricțiilor.

–         solicitarea urgentă a medicului veterinar de liberă practică, în situația în care se costată modificări ale stării de sănătate a animalului, respectiv, stare de abatere, lipsa poftei de mâncare, decubit prelungit, apariția la nivelul tegumentului a unor pete de culoare roșie spre cianotică, vomă / diaree cu sânge și alte modificări de comportament;

–         până la sosirea medicului veterinar, se întrerupe activitatea specifică, persoanele existente rămân staționare în gospodăria respectivă. Medicul veterinar prezent în urma solicitării va stabili măsurile legale impuse de situația constatată ;

–         evitarea deplasărilor crescătorilor de suine în mediul silvatic, sau alte zone unde evoluează boala la mistreți, precum și respectarea cu strictețe a normelor de biosecuritate în exploatațiile cu porcine ( creștere porcine în sistem închis, acces limitat al persoanelor, echipament de protecție adecvat, dotarea cu substanțe dezinfectante, efectuarea de dezinfecții la incinte, mijloacele auto, etc. ).

În cursul zilei de astăzi, comisia de evaluare a despăgubirilor, din care fac parte și doi reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Brăila în calitate de observatori, s-a reunit la exploatația menționată pentru a monitoriza implementarea deciziei de distrugere a carcaselor și cadavrelor de suine.

În tot acest demers au fost respectate etapele din cadrul Manualului Operațional pentru Intervenția în focarele de Pestă Porcină Africană, ediția IV, emis de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry