Deputatul Nicu Niță: ”Avem astăzi sistem de irigații în Brăila datorită programului de dezvoltare al PSD și implicarea ministrului Petre Daea! Restul sunt halucinații”

Brăila este un judeţ fruntaş în ceea ce priveşte ritmul de reabilitare şi repunere în funcţiune a sistemului de irigaţii iar în 2020 a fost primul judeţ unde s-a atins capacitatea maximă proiectată, de peste 300.000 hectare acoperite cu irigaţii.

Deputatul PSD Nicu Niță spune că nimic din toate astea nu s-ar fi realizat dacă nu exista programul de dezvoltare al Partidului Social Democrat, la care un rol important a avut și implicarea fostului ministru al Agriculturii, Petre Daea, care a fost prezent lună de lună la Brăila, pe șantierele canalelor de irigații.

 „Un obiectiv important al țării este reabilitarea sistemului de irigații. (…) Anul viitor va fi în funcțiune tot sistemul de irigații din județul Brăila, pe 320.000 hectare”,

spunea ministrul Petre Daea, în martie 2019, aflat în vizită la Brăila.

Atunci, Daea a vizitat staţiile de irigaţii de la Lacu Rezi şi Spiru Haret, dar şi un canal aflat în curs de betonare, pe un câmp dintre Viziru şi Însurăţei. Concluzia a fost că Brăila este un judeţ fruntaş în ceea ce priveşte repunerea în funcţiune a sistemului de irigaţii şi că, în curând, toată suprafaţa care se iriga înainte de 1989, de peste 300.000 ha, va avea din nou apă asigurată. Petre Daea nu s-a sfiit să coboare o scară metalică îngustă, în spirală, pentru a vedea cu ochii săi camera agregatelor din subsolul staţiei de repompare de la Spiru Haret, reabilitată în 2018. Mulţumit de cum a decurs şi investiţia de la Spiru Haret, ministrul a plecat către un canal de irigaţii intrat în reparaţie capitală, care între timp a fost betonat. Canalul respectiv se găseşte pe un câmp dintre Viziru şi Însurăţei.

În luna iulie a anului 2019, ministrul Agriculturii Petre Daea a vizitat, împreună cu deputatul Nicu Niță, membru în Comisia pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii Specifice, sistemele de irigații din județul Brăila. La acea dată se făceau lucrările de decolmatare a canalelor de irigații. Vizita ministrului nu a fost anunțată de autorități. Petre Daea ar fi fost cel care a insistat ca nimeni să nu știe de sosirea sa în Brăila, pentru a lua pulsul, în mod corect, la felul în care decurg lucrările la sistemele de irigații. Tot în acea perioadă au fost depuse două proiecte finanțate din fonduri europene, în valoare de 2 milioane de euro! Proiectele vizau dezvoltarea bazinului legumicol din județ.

”Brăila va fi primul județ al României care în 2020 va avea întreaga suprafață de irigații reabilitată la nivelul anului 1989! De aceea vin cu mare interes în Brăila: să văd ritmul de execuție, să vedem ce mai trebuie făcut în Brăila”,

spunea ministrul în septembrie 2019.

Deputatul PSD Nicu Niță: ” Așa cum spunea și domnul ministru Petre Daea, în materie de irigații am înviat morții”

În urma ultimelor materiale apărute în presa locală, cu privire la cine a reabilitat și cine s-a implicat mai mult în refacerea sistemului de irigații, în județul Brăila, deputatul Nicu Niță a atras atenția că fără programul de dezvoltare al Partidului Social Democrat nu s-ar fi făcut nimic.

”Tot ce ține de irigații, în județul Brăila, sunt proiectele ministrului Petre Daea. Că unele au fost terminate, altele sunt în implementare, nici nu mai contează. S-au alocat sume foarte mari de guvernarea PSD pentru reabilitarea stațiilor și a canalelor. Așa cum spunea și domnul ministru Petre Daea – în materie de irigații am înviat morții.

În doi ani și șase luni de activitate, s-a realizat extinderea sistemului de irigaţii, cu 14 amenajări repuse în funcţiune şi 1,4 milioane de hectare de teren agricol pregătite pentru a fi udate. Au urmat alte 350.000 de hectare irigate din Canalul Siret – Bărăgan.

În perioada ianuarie 2017 – iunie 2019 ministerul a atras 8,55 miliarde de euro. În prima jumătate a anului 2019 sumele, de bani europeni, încasate însumau 2,3 miliarde de euro, dintr-un plan de 3 miliarde de euro. Suprafeţele protejate de sistemele antigrindină au crescut de la 500.000 de hectare în 2017, la 1,8 milioane de hectare în 2019. Între anii 2017 – 2019, în România, agricultura a înregistrat zeci de recorduri istorice datorită programul de dezvoltare al PSD și implicarea ministrului Petre Daea! Restul sunt halucinații!”, a declarat deputatul PSD, Nicu Niță.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry