Internshipul a devenit realitate! Tinerii pot opta pentru programe diferite, vor fi platiti iar stagiul se adauga la vechime!

Internshipul a devenit realitate! Tinerii pot opta pentru programe diferite, vor fi platiti iar stagiul se adauga la vechime!

 

 

Tinerii in varsta de cel putin 16 ani vor putea sa lucreze pe perioade de cel mult sase luni in cadrul unor programe de internship platite, la firme sau la autoritati/ institutii publice, potrivit Legii privind internshipul nr. 176/2018, in vigoare din 18 august.

Internul este o persoana in varsta de cel putin 16 ani, care cauta dezvoltarea unor abilitati profesionale si experienta la organizatia-gazda, care poate fi sau nu absolvent al unei facultati, cu sau fara experienta profesionala.

Important! Perioada in care se face internshipul va fi considerata vechime in munca si, dupa caz, in specialitate.

Contractul nu se va putea incheia decat pe o perioada maxima de 720 de ore sase luni consecutive nici nu se va putea prelungi ulterior. In acest caz, daca un intern va lucra sase ore pe zi, va putea lucra cel mult 120 de zile lucratoare, maximum sase luni.

Legea internshipului este o masura pe care tinerii din Romania si-au dorit-o. Este un mare pas spre normalitate, care vine in ajutorul lor atat din punct de vedere financiar, dar si datorita faptului ca acestia se pot specializa din timp, pot acumula cunostinte si cu siguranta vor putea accesa mult mai usor joburile dorite. Adevaratii specialisti se formeaza in cadrul programelor de internship si stim cu totii ca, Romania are nevoie, la momentul actual, de profesionisti in toate domeniile. Este bine de stiut faptul ca internshipul va contribui la vechimea in munca, iar tinerii vor fi remunerati cu o indemnizatie de cel putin 50%, din valoarea salariului minim brut, proportionala cu timpul efectiv lucrat”, a declarat Adrian Rindunica, secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale

In baza raportului de evaluare organizatia gazda va fi obligata sa-i dea internului un certificat de internship in termen de cinci zile de la comunicarea referatului.

Daca angajatorul va dori sa lucreze in continuare cu internul, acesta va trebui sa-i faca un contract de munca. Iar daca incheie cu acesta un contract in urmatoarele 60 de zile de la momentul cand a expirat contractul de internship, firma va putea cere de la stat o prima de aproximativ 1.000 de euro pentru internul angajat.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry