ISU “Dunărea” a emis, în noaptea de joi spre vineri, un mesaj RO-Alert cu privire la “prezența unor urși”! Un mecanic de locomotivă a fost cel care a dat alarma!

Totul a plecat, potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de Jurnalul de Brăila, de la un apel la 112. Un mecanic de locomotivă a văzut o ursoaică cu pui în zona liniei de cale ferată dintre orașul Făurei și localitatea Făurei-Sat. Acesta a alertat autoritățile.

ISU “Dunărea” a emis un mesaj “RO-Alert: alertă extremă” în care semnala “prezența unor urși în zona liniei de cale ferată – Făurei – Făurei-Sat” și îi sfătuia pe brăileni să evite zona, să rămână în locuință și să păstreze distanță fața de animale.

În zonă, la scurt timp după apelul la 112, s-au deplasat echipe formate din pompieri și jandarmi, care au periat câmpurile, în căutarea ursoaicei cu pui. În ajutor au venit și localnici din zona, angajați ai serviciilor de urgență voluntare din Făurei și Surdila-Greci.

Prefectul județului Brăila, Iulian TIMOFEI, a convocat astăzi toate instituțiile abilitate pentru a gestiona situația urșilor.

”În cursul acestei dimineți, prefectul județului Brăila, Iulian TIMOFEI a convocat în ședință reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dunărea Brăila, Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, precum și Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Cu această ocazie au fost prelucrate cu instituțiile abilitate prevederile legislației aplicabile în astfel de situații, mai exact prevederile OUG nr. 81/2021 – privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Încă de aseară, efectivele MAI patrulează și monitorizează zona în care a fost semnalată prezența animalelor. 

Instituția Prefectului Județul Brăila a solicitat primăriilor Făurei, Surdila Greci, Surdila Găiseanca, Jirlău, Vișani, Galbenu și Mircea Vodă punerea în aplicare a măsurilor și obligațiilor ce le revin potrivit procedurii prevăzute de actul normativ amintit”, a transmis Prefectura Brăila.

Este pentru prima oară în istorie când este semnalată prezența unui urs pe teritoriul județului Brăila, fapt confirmat pentru Jurnalul de Brăila de AJVPS. În literatura de specialitate nu există o astfel de referire.

“Niciodată în istoria AJVPS Brăila nu a existat o situație în care un urs să intre pe teritoriul județului. Nici nu există cote de vânătoare la specia urs pentru fondurile de vânătoare din județul Brăila”, ne-a declarat Florin Țarălungă, director Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Brăila.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry