Mii de braileni au luat cu asalt cimitirele

Mii de braileni au luat cu asalt cimitirele

Politia Locala a impartit amenzi petrecaretilor

 

Legenda spune ca blajinii faceau parte dintre cei dintai oameni de pe pamant. Traiau fara femeile lor si erau incapabili sa faca rau. Cu toate astea, nu stiau sa calculeze data Sfintelor Pasti si de aceea sarbatoresc cu intarziere. Pastele Blajilor sau Pastele Mortilor se tine in lunea de dupa Duminica Luminata, la o saptamana si o zi dupa Invierea Domnului.

Brailenii s-au ingramadit de la primele ore cu pomana in cimitire pentru cei morti. Traditia spune ca la Pstele Blajinilor se impart oua rosii, cozonac si vin.

Jandarmii braileni au asigurat buna desfasurare a vizitelor in toate cimitirele din municipiu, asigurandu-se totodata de faptul ca nici in acest an nu vor exista gratare incinse printre morminte, sau lautari care sa intretina atmosfera.

Politistii locali din cadrul Serviciului Ordine Publica al Politiei Locale Braila aflati in zona Cimitirului ”Sf. Constantin”, au surprins un barbat in varsta de 55 de ani din localitatea braileana Racovita, in stare de ebrietate, in timp ce incerca sa cante la acordeon, deranjandu-i pe cei veniti la cimitir pentru a-si pomeni rudele decedate. Acesta a fost indepartat din zona si deoarece barbatul a inceput sa profereze injurii, politistii locali i-au aplicat o sanctiune contraventionala in valoare de 200 de lei, in baza Legii 61/1991.

Un alt barbat, in varsta de 47 de ani, din municipiul Braila, de asemenea in stare de ebrietate, a fost surprins facand gesturi obscene, acesta fiind amendat cu suma de 200 de lei, de catre politistii locali.

Si pentru ca nu toti inteleg ca pomana nu este primita, daca nu este oferita de buna voie, un barbat de 46 de ani, din municipiul Braila, surprins in timp ce apela agresiv la mila trecatorilor, a primit o sanctiune contraventionala in valoare de 100 lei.

De Pastele Blajinilor nu ai voie sa coci sau sa speli haine. Nici sa bati covoare nu este acceptat, pentru ca zgomotul facut ii poate speria pe blajinii care se intorc in aceasta zi speciala de pe lumea cealalta, pentru a se ruga si a tine post pentru cei vii. Se spune ca spiritele blajinilor intra in biserica la Sfanta Liturghie.

Nu ai voie sa ii vorbesti de rau pe cei care s-au dus dintre noi, chiar daca nu ai avut intelegere cu acestia. Se spune ca mortii care sunt barfiti de Pastele Blajinilor pot face necazuri in casele oamenilor. La tara se crede ca blajinii pot da foc grajdurilor sau pot omori animalele aflate in camp, insetandu-le chiar si daca beau apa.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry