Ministrul care a pus cruce pe bazinul olimpic de la Brăila! CNI a încercat toate variantele posibile! Nicio firmă nu se leagă la cap cu 2%!

În ciuda faptului că bazinul este finalizat în proporție de 98%, sunt slabe șanse ca obiectivul să fie predat beneficiarului – Primăria Municipiului Brăila. În urma unei solicitări scrise, Compania Națională de Investiții ne-a transmis pașii care au fost făcuți pentru continuarea lucrărilor la bazin. Niciunul nu s-a concretizat.

În august 2021 Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării, a decis să rezilieze contractul privind construirea bazinului olimpic de înot din Brăila, după ce s-a declarat extrem de nemulţumit, fiindcă nu a văzut niciun muncitor, ”nici măcar când se știa că vine ministrul”.

CNI a notificat constructorul cu privire la rezilierea contractului, încheiat în anul 2011, și a urmat toate etapele în vederea preluării şantierului, stabilirea restului de executat şi demararea unei noi proceduri de achiziţie publică în vederea finalizării obiectivului de investiţii. Toate fără niciun rezultat.

Prima procedură de achiziție a fost publicată în SICAP în data 16.06.2022 și a fost anulată ca urmare a faptului că nu s-a înscris niciun ofertant. A urmat o a doua procedură care, deși a existat un ofertant, a fost anulată în data de 27.10.2022, oferta fiind declarată ”inacceptabilă și/sau neconformă”.

La data de 02.11.2022, CNI a demarat a treia procedură de achiziție publică. Aceasta a fost anulată administrativ deoarece la data limită de depunere a ofertelor nu exista niciun operator economic dornic să finalizeze cei 2% rămași din proiect.

Văzând că nu există șanse reale de finalizare a unei licitații publice, CNI a mai încercat o variantă – Negocierea fără publicare prealabilă – conform art. 104 din Legea 98/2016.

”Astfel, la procedura Negocierea fără publicare prealabilă  din data de 12.02.2023 nu a depus ofertă niciun operator economic, motiv pentru care și această procedură a fost ANULATĂ”

a transmis Compania Națională de Investiții, pentru Jurnalul de Brăila.

După toate aceste proceduri, CNI a transmis documentația aferentă obiectivului de investiții către departamentul tehnic, în vederea reanalizării, cu speranța că forma finală, care va ajunge din nou la Serviciul de Achiziții, să fie mai atractivă pentru operatorii economici. De aici se vor relua apoi procedurile de achiziție publică.

”Precizăm că la acest moment, CNI SA întreprinde toate demersurile în vederea realizării obiectivului de investiții astfel încât acesta să fie predat cât mai curând beneficiarului”,

a transmis Compania Națională de Investiții.

Bazinul olimpic de înot de la Brăila a fost contractat în 2011, iar lucrările au fost demarate în 2015.

Decizia ministrului de a rezilia contractul cu firma contractantă, când lucrările erau finalizate în proporție de 98% nu a fost una deloc inspirată.

În ciuda numeroaselor încercări ale CNI de a salva această investiție, niciun operator economic nu dorește să preia cei 2% rămași pentru finalizarea obiectivului și predarea lui către beneficiar.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry