O mână de om GOSPODAR! Schimbarea la față a comunei Șuțești! Primul an din mandatul lui Costică Dobre!

Teritoriul comunei se află în așa-zisa Gura a Bărăganului cuprinzând părți din lunca râului Buzău, din terasa Brăilei, cu subregiunile de câmpuri Ianca, Movila Miresii, Râmnicelu, Grădiștea și Maraloiu. După formarea definitivă a satului M. Kogălniceanu, în anul 1930 suprafața agricolă a comunei a ajuns la 13.000 hectare, ceea ce reprezintă 13 km pătrați.

Comuna este așezată pe malul drept al râului Buzău pe D.N.22A Brăila – Râmnicu Sărat. Pe același drum național, spre Brăila, se află și satul component M. Kogălniceanu, la o distanță de 5 km față de Șuțești.

Din anul 2020, locuitorii comunei Șuțești l-au ales ca primar pe Costică Dobre, candidat al Partidului Social Democrat.

Proiectele finalizate în primul an de mandat al primarului Costică Dobre!

În primul an de mandat, Costel Dobre se poate lăuda cu zece proiecte finalizate, dintre care două, cele mai importante, sunt reabilitarea și modernizarea stadionului și a pieței agroalimentare.

Unul din obiectivele principale ale primarului este să asigure, în viitorul apropiat, sustenabilitatea comunei, astfel încât satele Șuțești și M. Kogălniceanu să se dezvolte unitar. Încă de la începutul anului, primarul a achiziționat un rezervor de apă de 400m3, care să deservească locuitorilor din comună și tot atunci a dispus salubrizarea celor două platforme de colectare a deșeurilor, problemă cu care s-a confruntat din primele luni ale mandatului.

Un alt proiect pentru care primarul Costică Dobre a primit recunoaștere la nivel național a fost reamenajarea cimitirului vechi din localitate. În noaptea de Înviere, primarul comunei Șuțești, Costică Dobre, împreună cu voluntarii, care au muncit aproximativ trei luni la reabilitarea cimitirului vechi din localitate, au dus lumină la mormintele a peste 400 de suflete care au fost uitate de comunitatea locală.

 ”Cu uimire am găsit un număr foarte mare de cruci uitate și nerevendicate de nimeni, de un secol, de două și chiar de trei. Am făcut curățenie cu o mână de oameni, din comunitate, care ne-au ajutat fără să fie remunerați. Suntem o echipă de tineri, în cadrul Primăriei și cu toții ne-am mobilizat să facem curățenie”, a declarat, la acea vreme, primarul PSD, Costică Dobre.

Cu acordul Patriarhiei și al părintelui din localitate, mormintele au fost repoziționate, iar crucile reabilitate, în semn de respect pentru toți cei care se odihnesc acolo.

Reabilitarea cimitirului nu s-a oprit însă aici. Primarul a construit și 100 de noi locuri de parcare, iar pe viitor intenționează să amenajeze aleile principale ale cimitirului și să construiască gardul din spatele lui.

Unul din proiectele importante, realizat în primul an de mandat, este reabilitarea stadionului din localitatea Șuțești. Astfel s-au modernizat vestiarele, s-a schimbat acoperișul, s-a reparat și văruit gardul care înconjoară stadionul și s-a montat un bazin subteran, de 10.000 de litri, pentru irigarea gazonului. ACS Viitorul Șuțești este pe locul doi în Liga a-IV-a, în sezonul 2021/2022. În ciuda acestui rezultat, jucătorii nu sunt plătiți, iar Primăria îi susține financiar atât cât poate și în limita legală.

Alt proiect important, realizat în cele 12 luni de când se află în fruntea comunei Șuțești, este piața agroalimentară. Astfel s-a reabilitat grupul sanitar, s-a construit acoperișul și un atelier mecanic, iar micii producători beneficiază acum de un spațiu modern pentru vânzarea produselor alimentare.

O prioritate a primarului Costică Dobre a fost igienizarea Școlii Gimnaziale ”Costache Grigore Șuțu”. Proiectul a cuprins și unele reparații la interior plus zugrăvit exterior. În timpul scurt pe care elevii l-au petrecut la școală, pe parcursul pandemiei, aceștia au beneficiat de toate condițiile pentru desfășurarea orelor de curs. Investiții s-au făcut și pentru igienizarea internatului care aparține școlii, unde își desfășoară activitatea clasele de preșcolari.

Biserica “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” se înscrie în tipologia edificiilor de cult de factură neoclasică ridicate de boieri, datând din 1842. În curtea Bisericii sunt înmormântați ctitorul Costache Grigore Şuţu, fiul său Grigore C. Şuţu şi fiica Irina Grigore Şuţu. Lăcașul de cult a beneficiat de investiții în ultimul an fiind zugrăvită clopotnița bisericii, s-a schimbat mocheta din interior și s-a reamenajat spațiul verde care înconjoară Biserica.

Tot la proiecte finalizate în primul an de mandat intră și toaletarea copacilor din zona Centrului Civic.

Proiecte care se află în derulare, la nivelul comunei Șuțești!

Primarul Costică Dobre își dorește ca în mandatul său să aducă cât mai aproape de gospodării toate utilitățile: apă, canalizare, gaze și curent electric. Printre proiectele care se află în derulare la acest moment, cel mai important este branșarea la sistemul de canalizare a unui număr de 1150 gospodării.

Cimitirul și Serviciul de Gospodărire Locală sunt prinse în proiecte de finanțare pentru amenajarea aleilor principale și împrejmuirea cu gard a celor două obiective.

Totodată, Primăria a depus un proiect pe Axa II de finanțare pentru achiziționarea de tablete pentru elevi, în valoare de 980.000 euro.

Consiliul Județean Brăila vine în ajutorul comunei Șuțești prin proiecte de cofinanțare!

Printre proiectele cofinanțate de Consiliul Județean se numără și reamenajarea parcului din fața Primăriei Șuțești. Costică Dobre își dorește crearea unui spațiu de promenadă pentru locuitori care să includă spațiu de joacă pentru copii, mese de șah, o fântână arteziană, iar în mijlocul parcului va fi amplasată o statuie impunătoare cu bustul lui Costache Grigore Şuţu. Proiectul are o valoare totală de 565.000 lei.

În urma discuțiilor cu locuitorii, dar și datorită numărului mare de copii din comună, primarul a primit solicitări pentru înființarea celui de-al doilea parc, care să cuprindă elemente de skate, astfel încât tinerii să petreacă mai mult timp în aer liber, făcând sport. Proiectul a primit cofinanțare din partea Consiliului Județean, iar valoarea lui se ridică la suma de 310.000 lei.

Tot prin cofinanțare de la Consiliul Județean, dar printr-un proiect multianual, primarul dorește realizarea unei săli de festivități în localitatea Mihail Kogălniceanu. Proiectul are o valoare de 450.000 lei.

Prin intermediul Agenției pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), comuna Șuțești va achiziționa un tractor, lamă de zăpadă, vidanjă, sărăriță și tocătoare de vegetație. Valoarea totală a proiectului depus este de 435.000 lei.

Proiecte în curs de realizare, finanțate din bugetul local al comunei Șuțești!

Pentru a se gospodări singuri, la nivelul comunei, primarul Costică Dobre va achiziționa, prin licitație, un buldoexcavator, o remorcă și o autoutilitară de 3,5t. Valoarea utilajelor se ridică la suma de 830.000 lei.

La momentul actual, se află în stadiul de avizare a proiectului Casa de Prăznuire din localitatea Șuțești, cu o valoare de 350.000 lei. Tot în stadiul de avizare se află și reabilitarea Grădiniței Șuțești – 450.000 lei

Din bugetul local va fi amenajat și parcul din localitatea Mihai Kogălniceanu cu o valoare de 450.000 lei.

Primăria comunei Șuțești și-a propus achiziționarea Palatului Prințului Șuțu!

Primarul Costică Dobre a întreprins deja demersurile legale pentru a reda comunității Palatul Prințului Șuțu. În prezent imobilul se află în proprietatea privată a unui cetățean italian.

Palatul, care pe vremuri avea etaj și mansardă, a rămas doar cu parterul și subsolul. De aici se pare că pleacă două tuneluri, unul către biserică iar celălalt către ieșirea din comună.

Edilul intenționează să treacă imobilul în proprietatea privată a UAT Șuțești, iar apoi să-l introducă în circuitul monumentelor istorice prin reabilitarea lui.

Programul ”Anghel Saligny” – vital pentru dezvoltarea comunei Șuțești!

Principalele obiective de investiții care ar putea beneficia de fonduri substanțiale prin PNDL III – ”Anghel Salingny” sunt: distribuția de gaze naturale( proiect în valoare de 35.400.000 lei)  și reabilitarea/înlocuirea rețelei de apă potabilă( proiect în valoare de 11.783.997 lei).

Tot prin Programul Național de Investiții, primarul Costică Dobre urmărește asfaltarea a 9.5km de străzi în localitatea Șuțești dar și modernizarea drumurilor de interes local din comună.

La momentul actual, sunt depuse patru cereri de finanțare la Compania Națională de investiții pentru obiectivele:

  • Sala de sport a Școlii Gimnaziale ”Costache Grigore Șuțu”
  • Reabilitarea Căminului Cultural
  • Reabilitare și restaurare Biserica “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”
  • Construire Centru Microregional ”Educație pentru viitor”

Prin Centrul Microregional ”Educație pentru viitor”, primarul Costică Dobre dorește înființarea unor clase profesionale prin care elevii care termină școala generală să poată învăța o meserie, chiar în comuna lor.

Un sprijin real pentru locutorii nevoiași ai comunei Șuțești!

Încă din prima lună a mandatului, la Primăria comunei Șuțești, Costică Dobre a fost impresionat de necazurile prin care trec locutorii comunei. Un caz special care i-a atras atenția încă din campania electorală a fost cel unei mame tinere, al cărei soț a fost ucis, iar femeia a ales să se întoarcă la casa părintească, în Șuțești, pentru a-și crește copilul. Din păcate, imobilul în care locuia era foarte vechi, făcut din pământ și inundat la fiecare ploaie.

Cu ajutorul sponsorilor, a Serviciului de Gospodărire Locală și a Serviciului de Asistență Socială din comună, tânăra locuiește acum într-o casă nouă, construită de la zero.

Primarul spune că aceste acțiuni nu se vor opri aici. În momentul de față sunt 24 de gospodării, la nivelul comunei, care nu sunt branșate la rețeaua de energie electrică. Cu ajutorul sponsorilor, edilul a reușit branșarea unui număr de trei gospodării și promite să facă demersurile necesare pentru a aduce lumină în casele oamenilor.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry