REVOLTA IN BRAILA: 16 focare de Pesta Porcina Africana, confirmate! Oamenii nu mai vor sa le fie ucise animalele!

REVOLTA IN BRAILA: 16 focare de Pesta Porcina Africana, confirmate! Oamenii nu mai vor sa le fie ucise animalele!

 

 

Frecatei – 6 focare cu 29 de porci morti si 1973 ucisi

Bertestii de Jos (localitatile Spiru Haret si Gura Calmatui) – 3 focare, 13 porci morti si 1500 de porci ucisi

Stancuta (localitatile Polizesti si Stancuta) – 2 focare, 95 de porci morti si 902 porci ucisi

Marasu (localitatile Marasu, Bandoiu si Magureni) – 3 focare, 12 porci morti si 2320 porci ucisi

Victoria – 1 focar, 7 porci morti si 771 porci ucisi

Viziru (localitatea Lanurile) – 2 focare si doi porci morti. In aceasta localitate astazi au inceput uciderile porcilor din gospodarii.

 

Oamenii au iesit in strada sa-si apere animalele!

Astazi dimineata locuitorii din localitatea Valea Canepii, comuna Unirea, au refuzat accesul inspectorilor DSVSA in gospodariile lor si nu i-au lasat sa le omoare porcii, renuntand la despagubirile pe care autoritatile au promis ca le vor da, dar ei le considera prea mici.

Daca intra pesta porcina in sat si incepeau sa moara porcii, mai ziceam, dar asa, fara niciun motiv, sa vina sa-i omoare, nu acceptam!”, au spus revoltati satenii din Valea Canepii. Oamenii au semnat ca nu vor sa le fie ucisi porcii.

Locuitorii din Lanurile, care au aflat ca astazi vor fi si ei vizitati de inspectorii DSVSA Braila, vor sa iasa in strada si sa nu-i lase pe acestia sa le omoare porcii din gospodarii. Mai mult, acestia ne-au informat ca inspectorii DSVSA au primit suportul jandarmilor pentru a intra in casele localnicilor.

 

 

 

Un cetatean din localitatea Lanurile ne-a trimis un film, in care se vede clar, cum nu este lasat de catre inspectorii DSVSA sa ii filmeze, desi se aflau pe domeniul public. Tot un localnic, ne-a trimis un filmulet in care o scoafa este omorata. Atentie! Urmeaza imagini cu un puternic impact emotional!

 

 

Prefectul judetului Braila a facut apel catre cei care vad porci morti aruncati pe camp sau in Dunare sa sune la 112 inainte de a posta pe retelele de socializare fotografii sau filmulete.

“In momentul de fata, avem doua focare noi de pesta porcina africana in Lanurile, de unde rezulta zona de protectie de 3 km si zona de supraveghere de 10 km. S-a luat masura uciderii preventive a suinelor din localitatile Unirea, Valea Canepii, Tufesti si Viziru. Am inteles ca exista o nemultumire a populatiei in a nu preda porcii. Avem cadrul legal pentru uciderea de preventie, nu avem cadrul legal pentru a intra in curte, in proprietatea localnicilor”, a declarat George Paladi.

Seful Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, dr. Geronimo Branescu a rupt tacerea: “Au fost ucisi, pana acum 78.000 de porci, avem 578 de focare de pesta porcina africana si oamenii pot sa consume linistiti carne de porc domestic sau de mistret ca pesta nu-i poate imbolnavi. Riscul este zero”.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry