Urmează zile de coșmar! COD GALBEN de căldură, în județul Brăila!

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică COD GALBEN pentru județul Brăila, în perioada 22 – 24 iulie a.c., pentru val de căldură și disconfort termic ridicat.

În intervalul menționat valul de căldură se va extinde și va cuprinde cea mai mare parte a țării și se va intensifica treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18/20 de grade.

Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extrem de ridicate, se recomandă populaţiei respectarea următoarelor măsuri:

– evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00 -18.00;

– deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul;

– răcoriți locuința cu ajutorul aparatelor de aer condiționat sau ventilatoare. Aerisiți încăperile dimineaţa devreme sau seara târziu. De asemenea, dușurile frecvente vă răcoresc rapid;

–  beți 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea rece, apă, sucuri naturale de fructe sau ceaiuri călduțe. Nu consumați alcool – vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimî a caniculei;

– mențineți legătura cu persoanele în vârstă, interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferițile asistență ori de câte ori au nevoie;

– nu lăsați copiii sau animalelede companie singuri/singure în autoturisme;

– cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau de ceilalți membrii ai familiei<

– scăldatul se va face doar în locuri special amenajate pentru înot şi cu respectarea avertizărilor privind interzicerea acestuia.

Fii pregătit! Consultați ghidul pentru CANICULĂ și aflați cum să reacționați la apariția, în timpul și după un eveniment de tipul acesta  (https://fiipregatit.ro/ghid/canicula/).

Canicula asociată cu seceta (lipsa de precipitaţii) poate afecta regiuni foarte mari şi un număr ridicat de oameni

În perioadele caniculare creşte riscul de incendiu din cauza uscăciunii şi a temperaturilor ridicate.

Pentru siguranţa populației, se impune aplicarea următoarele măsuri:

– nu se va utiliza focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;

– nu se aruncă la întâmplare resturile de ţigări;

– în interiorul autoturismelor nu vor fi lăsate, expuse la soare, recipienţi sub presiune (brichete, tuburi de deodorant, atomizoare etc.).

Referitor la incendiile de vegetație uscată, miriște, litieră sau culture agricole, de la începutul anului și până în prezent, subunitățile de intervenție au acționat pentru stingerea a 395 incendii, 56 în luna iulie, șapte în ultimele de 24 ore.

O intervenție dificilă s-a desfășurat ieri, 19.07.2022, începând cu ora 21.50, când Garda de Intervenție Însurăței, Punctul de Lucru Dudești și SVSU Berteștii de Jos au intervenit pentru limitarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată și litieră în interiorul unei păduri de pe raza localității Spiru Haret.

Cauza probabilă care a dus la producerea incediului a fost un scurtcircuit la o linie de alimentare cu energie electrică. Au ars vegetație uscată și litieră pe o suprafață de aproximativ 7 ha. Incendiul a fost lichidat la ora 02.00.

Foarte important este ca în cazul unei situaţii de urgenţă, anunţaţi de îndată autorităţile prin numărul unic de urgenţă 112. În astfel de cazuri fiecare secundă contează!

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry