Primul miting aviatic din Ianca, de la preluarea aerodromului! Evenimentul este programat sâmbătă, 25 mai, începând cu ora 10:30!

În toamna lui 2009, aerodromul din Ianca a trecut din administrarea MApN, în administrarea Consiliului Judeţean, cu intenţia de a-l transforma într-un aeroport civil. Totul a rămas, însă, la nivel de planuri, iar aerodromul a ajuns să fie o povară financiară tot mai mare pentru autorităţile judeţene.

Guvernul României a solicitat, pe 2 februarie 2022, Consiliului Judeţean Brăila să aprobe o hotărâre prin care să treacă din domeniul public al judeţului Brăila în cel al statului. Ulterior, urmând să fie preluat de Aeroclubul României.

Înființarea unui aeroclub teritorial în județul Brăila, desăvârșește procesul de extindere la nivelul întregului teritoriu național a activităților derulate de Aeroclubul României, contribuind la îndeplinirea scopului acestei instituții publice, respectiv de pregătire și perfecționare a tinerilor pentru practicarea sporturilor aeronautice.

”La sfârșitul anului 2022, la Brăila, împreună cu George Rotaru, directorul Aeroclubului României puneam bazele unui parteneriat pentru ca Aerodromul Ianca să prindă viață.

La aproximativ doi ani de la acel moment, Aerodromul Ianca se află în proces de reabilitare, iar Aeroclubul României va activa, începând cu anul viitor, cu un aeroclub teritorial care va da șansa tinerilor din zona Brăila – Galați, a doua aglomerare urbană după București, să se instruiască gratuit și să-și ia licența de pilot.

Îmi doresc să fie o efervescență de piloți și avioane, să avem mitinguri aviatice, așa cum merită Ianca!

Pista de 1000 m lungime și 30 lățime permite aterizarea aeronavelor cu masă maximă de 5700 kg. În acest moment se lucrează la reparația capitală a unui hangar și a altor corpuri administrative.

Sâmbătă, 25 mai, Aeroclubul României, în parteneriat cu Consiliul Județean Brăila și Primăria Ianca, organizează primul miting aviatic de la preluarea aerodromului, iar toată lumea este așteptată începând cu ora 10.30.

Sunt convins că Ionel Epureanu, viitorul primar al orașului Ianca, se va implica pentru dezvoltarea aerodromului, cot la cot cu Aeroclubul României!”, a declarat președintele Consiliului Judetean, Iulian Chiriac.

Aeroclubul României este instituție publică finanțată din venituri proprii şi subvenții acordate de la bugetul de stat, care funcționează în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 567/1991 privind organizarea și funcționarea Aeroclubului României, ca unitate de pregătire și perfecționare a personalului aeronautic civil, precum și structură sportivă de performanță cu profil aeronautic, cu drepturile și atribuțiile ce decurg din lege.

Cu o tradiție de peste 100 de ani și cu 15 locații active de zbor, având în dotare peste 200 de aeronave și mai mult de 150 de parașute, Aeroclubul României școlarizează anual, gratuit, aproximativ 2500 de tineri.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry