Acțiuni de protest și la Brăila: ”Redați demnitatea angajaților din instituțiile prefectului!”

  • Motto: ”Voiesc să fac din administrație o a doua magistratură” – Vasile Lascăr

Funcţionarii publici şi personalul contractual din instituţiile prefectului din țară, declanșează acțiuni de protest la nivel național. Echipa de salariați a Instituției Prefectului Județul Brăila este solidară cu Instituțiile Prefectului din țară care au declarat grevă generală în data de 10 aprilie 2023, cu precizarea că, la nivel local, momentan, nu se întrerupe activitatea.

La această acţiune, la nivel național, vor participa 1.800 salariaţi prin încetarea colectivă şi voluntară a lucrului la sediul instituţiei prefectului.

”Solicităm trecerea personalului angajat în prefecturi din categoria funcțiilor teritoriale în cea a funcțiilor de stat. Salarizarea personalului din cadrul instituţiilor prefectului trebuie să fie la nivelul funcţiilor publice de stat, având în vedere că instituţia prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale și de conducere a serviciilor publice deconcentrate” – au cerut protestatarii.

În prezent, un angajat al instituţiei prefectului are un salariu mult mai mic decât un angajat din alte instituții publice locale, respectiv servicii publice deconcentrate.

Începând cu anul 2017, anul adoptării Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, toate categoriile de salariați au beneficiat de majorări salariale.

Amintim aici cu titlu de exemplu: ANAF (agenții județene și vămi), OCPI, OPC, APIA, AFIR etc., acestea fiind asimilate funcțiilor de stat.

”Instituția prefectului din instituția numărul 1 a ajuns cenușăreasa administrației publice.

Cât să mai suportăm umilința de a fi plătit la nivelul unui muncitor de la o primărie de comună?!

Constituția României prevede că prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local şi conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale.

Prin urmare, având în vedere rolul constituțional pe care îl are prefectul în teritoriu și atribuțiile complexe ale aparatului de specialitate care sprijină activitatea acestuia, solicităm redarea demnității angajaților din instituțiile prefectului!” – au transmis protestatarii.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry