Bătălia pe proiecte! Colaborare susținută și pro-activă între Brăila și Galați: ”Împreună pentru creșterea regiunilor!”

Astăzi a fost lansat Programului Regional Sud-Est 2021-2027, cel mai important eveniment pentru regiunea noastră, care a reunit la Brăila invitați de seamă din județele vecine.

Programul Regional Sud-Est 2021-2027 beneficiază de o alocare totală  de 1.48 miliarde de euro – o sumă care, așa cum a afirmat președintele CJ Galați, Costel Fotea: ”îți umple gura”.

Evenimentul a fost prezidat de Luminița MIHAILOV, Director General al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, iar mesajul Comisiei Europene și al DG Regio a venit din partea lui Krzysztof KASPRZYK, Șef adjunct al Unității pentru România, Direcția Generală Politică Regională & Urbană, Comisia Europeană.

În cadrul evenimentului a avut loc semnarea Declarației comune a MIPE și ADR SE privind colaborarea susținută și pro-activă pentru a asigura implementarea fondurilor europene destinate Regiunii de Dezvoltare Sud-Est: Împreună pentru creșterea regiunilor!

”Suntem într-o clădire reabilitată pe fonduri europene și acesta este un exemplu de bună practică. Cu siguranță, vreau să salut în mod special faptul că vorbim în sfârșit de descentralizare și de faptul că, în viitor, ghidurile vor fi realizate, să spunem așa, pe plan local. Acest lucru aduce un plus în ceea ce privește finanțarea europeană ca urmare a faptului că nevoile adaptate fiecărei comunități vor fi incluse în ghidurile viitoare(…) Fondurile europene au un rol esențial în dezvoltarea comunităților locale și există în fiecare localitate exemple de bună practică. Scopul nostru este să adaptăm, la nivelul fiecărei localități viitoarele ghiduri, care vor fi realizate în perioada următoare”, a transmis primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir.

Investițiile finanțate vor sprijini specializarea inteligentă și inovarea, IMM-urile, digitalizarea, eficiența energetică a clădirilor, dezvoltarea urbană, infrastructura verde, mobilitatea urbană și conectivitatea regională, infrastructura educațională, regenerarea urbană, valorificarea patrimoniului natural/cultural.

”Suntem pregătiți cu foarte multe proiecte, unii dintre noi au furat și startul. Așteptăm cu nerăbdare, suntem entuziasmați. Sperăm să nu mai existe lucruri care să blocheze aceste proiecte și să reușim să le implementăm, așa cum s-a întâmplat cu creșterea prețurilor la materialele de construcții, și a picat în sarcina noastră să găsim soluții birocratice pentru a salva acele proiecte(…) Cuvântul cel mai important care trebuie rostit astăzi este acela de solidaritate. Suntem împreună cu toții, și primari de comune, și primari de orașe, și președinți de Consilii Județene, dar și mediul privat. Cu toții trebuie să construim și să cuprindem toată această sumă, astfel încât proiectele noastre să fie grandioase și să ducă la bunăstarea cetățenilor regiunii”, a declarat Iulian Chiriac.

La eveniment au participat reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, ai altor autorități de management, autorități publice locale, universități, parteneri din societatea civilă, precum și potențiali beneficiari cărora li se adresează oportunitățile de investiții din perioada 2021-2027

”Este un moment asupra căruia eu personal am făcut extrem de multă presiune(…) Nu ne rămâne decât ca la nivel local să reușim să ne înțelegem, pentru că toți ne dorim descentralizarea, dar pentru că suntem mulți factori de decizie în această sală, eu sper din tot sufletul să ne și înțelegem pentru că interesele fiecărui UAT în parte se transferă de la București, acolo unde fiecare dintre noi reușeam să facem lobby-ul necesar, sau nu, în a ne implementa proiectele. Acum, descentralizarea duce aceste interese mult mai aproape de firul ierbii și eu sper din tot sufletul ca toți, cei care suntem parte a acestui comitet director, să ajungem în a ne înțelege între noi și să nu primeze musai interesul fiecăruia dintre noi, ci să primeze interesul regional și ideea de a consuma toți banii”, a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry