Câinii maidanezi au sufocat județul Brăila! Primarii se uită spre parlamentari, pentru modificarea Legii! Adăposturi insuficiente!

Principala problemă, discutată în cadrul întâlnirii ACOR Brăila cu parlamentarii, a fost despre Legea câinilor comunitari. Primarii nu au soluții și nici bani pentru a gestiona situația numărului mare de câini abandonați pe domeniul public.

Mai mult, problema s-a agravat odată cu modificarea legislației, atunci când administrațiilor nu li s-a mai permis să încheie contracte cu ONG-uri de pe raza altor județe. Practic, fiecare primărie în parte este responsabilă de gestionarea acestei probleme.

”Dacă, până în anul 2021 aveam o portiță de scăpare și puteam strânge acești câini comunitari prin Legea 98 a Achizițiilor Publice, foarte bine fundamentată, pentru că sunt un pericol social, pentru locuitorii comunelor noastre, începând din februarie 2021, s-a schimbat și această Lege, introducându-se un Articol 3, care spune în felul următor: câinii pot fi gestionați doar în cadrul județului din care fac parte.

Cred că toți ne confruntăm cu această problemă. Ei s-au înmulțit, iubitorii le dau de mâncare, iar noi nu avem pârghii pentru a rezolva această problemă.

Există varianta să ne organizăm la nivel de județ, printr-o asociere, sau să se modifice legislația, să ne dea puțină mână liberă”,

a declarat primarul comunei Chiscani, Costică Cojea.

Nicio comună din județul Brăila nu își permite, din punct de vedere financiar, să suporte costurile unui astfel de adăpost, conform normelor aplicate prin legislația actuală. Primarii consideră că, în cazul în care legea nu va fi modificată, singura soluție ar fi să se asocieze toate UAT-urile cu Consiliul Județean pentru crearea unui adăpost care să corespundă nevoilor întregului județ.

”Părerea mea este că at trebui să se umble puțin la legislație. Eu consider că este mult mai benefic pentru noi, primăriile, dacă legea nu ne va mai îngrădi, astfel încât, la licitații să poată participa ONG-uri din toată țara. Totul depinde de Parlament. Este o problemă la nivel național, toți ne plângem de această situație și cu toate astea nu s-a găsit nicio soluție”,

a declarat primarul comunei Vădeni, Coman Stanca.

Un exemplu concret, al faptului că legea actuală este deficitară, vine din partea primarului comunei Unirea. Deși Adăpostul de câini al municipiului se află pe raza acestui UAT, Unirea nu poate beneficia de acest serviciu.

”Noi, la nivel de județ, nu avem decât Adăpostul municipiului Brăila, situat pe raza comunei Unirea. Eu, fiind primar al comunei Unirea, nu pot beneficia de acest adăpost. Dacă legea ne-ar permite să dăm acești câini și către alte adăposturi, de pe raza altor județe, ne-ar avantaja într-un fel, pentru că sunt în țară adăposturi care vor să încheie contracte cu noi, dar din păcate, legislația nu le permite”,

a declarat primarul comunei Unirea, Teodora Puia.

UAT-urile din ACOR Brăila au făcut un demers în acest sens, au transmis o propunere, în urmă cu opt luni, către Consiliul Legislativ cu modificările care se impun. Nici până la această dată nu au primit un răspuns la solicitarea lor.

Primarii spun că nu își doresc ca acești câini să fie eutanasiați ci dimpotrivă, să li se acorde șansa la o viață cu hrană și îngrijire constantă, în unul din adăposturile din România.

La întâlnire au participat și parlamentarii partidelor aflate la guvernare care au promis că se vor apleca asupra acestor probleme și vor iniția, cu ajutorul primarilor din județul Brăila, propuneri legislative care să vină în ajutorul administrațiilor.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry