CNAIR, condus de liberalul Cristian Pistol, a pierdut în instanță procesul cu WeBuild! 6 milioane de euro – suma pe care statul trebuie să o plătească italienilor!

WeBuild a acuzat CNAIR de faptul că nu și-a respectat obligațiile contractuale de verificare a documentelor de proiectare, contractând cu întârziere verificatori autorizați pentru proiectul tehnic de execuție. Ar fi vorba despre chestiuni tehnice care privesc drumurile de legătură.

Astfel, Curtea de Apel București a stabilit că WeBuild a întârziat în execuția lucrărilor aferente podului din cauza CNAIR, care a demarat procedurile menționate mai sus cu întârziere.

Curtea de Apel București a decis ca WeBuild să primească o sumă uriașă din partea CNAIR, respectiv aproximativ 6 milioane de euro – “reprezentând valoarea pierderilor și a profitului nerealizat”. Mai mult decât atât, termenul de execuție a lucrărilor a fost prelungit.

La vizita ministrului Sorin Grindeanu, care a avut loc în luna octombrie, pe șantierul podului peste Dunăre, WeBuild a prezentat un grafic de lucrări conform căruia podul ar urma să fie gata până pe 18 decembrie 2022. Instanța a prelungit acest termen.

Cine este Cristian Pistol, șeful CNAIR?

Liberalul Cristian Pistol a primit un nou mandat, la începutul lunii octombrie, la conducerea Companiei de Drumuri, Consiliul de Administrație al CNAIR aprobând practic, menținerea în funcție a actualului director. Pistol a ajuns șef al CNAIR la sfârșitul lunii septembrie 2021, din poziția de consilier al fostului premier Florin Cîțu și susținut de PNL Ilfov, după ieșirea USR de la guvernare, atunci când ministru interimar al transporturilor era Dan Vîlceanu.

Mandatul este pentru o perioadă de 4 luni până la 30 ianuarie 2023 cu posibilitatea prelungirii cu încă două luni.

Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR a declarat la Digi24 că “dacă nu se întâmplă o minune” până la finalul anului, șansele ca podul să fie deschis circulației sunt foarte mici:

“Am fost toți acolo la șantier acum o lună și am văzut acel grafic în care se spunea că în 18 decembrie, drumurile de acces și podul vor putea fi deschise circulației. Dacă nu se întâmplă ceva minune în această lună și jumătate până la finalul anului, șansele ca podul să fie deschis sunt foarte mici. Minunea ține de modul în care antreprenorul înțelege să se mobilizeze pe șantier”.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry