Prefectura Brăila s-a mobilizat în cazul apariției unui caz de pestă porcină! Timofei: ”Fiecare dintre aceste instituții își cunosc atribuțiile și știu ce au de făcut mai departe”

Prefectul a convocat, în cursul acestei zile, două ședințe de lucru cu reprezentanții instituțiilor locale cu atribuții în limitarea și combaterea bolilor la animale, asta în contextul în care, ieri seară, a venit confirmarea unui caz de pestă porcină africană PPA, la nivelul județului Brăila.

”Am parcurs, încă o dată, Planul de măsuri aprobat, în cursul zilei de ieri, prin ordin de prefect, în ceea ce privește controlul și combaterea pestei porcine africane în județul Brăila. Fiecare dintre aceste instituții își cunosc atribuțiile și știu ce au de făcut mai departe. Totodată, în cadrul celei de-a doua ședințe am convocat toți membrii Grupului Operațional Local de experți în vânat și vânătoare de pe lângă Centrul Local de Combatere a Bolilor transmisibile ale animalelor și zoonozelor la nivelul județului Brăila. Atribuțiile acestui grup vizează stabilirea și delimitarea zonei infectate și strategia de urmat după o temeinică analiză a prevederilor legislației specifice. Se mențin măsurile în zona afectată până când informațiile epidemiologice arată că populația relevantă nu mai prezintă un risc de introducere a bolii în unități care dețin animale din specia suine”, a declarat prefectul județului, Iulian TIMOFEI. 

La ședințe au participat reprezentanți din partea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” Brăila, Direcției pentru Agricultură a Județului Brăila, Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Brăila.

Reamintim că, în cursul zilei de ieri, a fost confirmată prezența pestei porcine africane (PPA), la un porc mistreț, pe Fondul de Vânătoare Lungulețu, aparținând AJVPS Brăila, după cum a informat conducerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brăila.

Imediat după ce a fost informat cu privire la acest aspect, prefectul Iulian TIMOFEI a emis Ordinul de Prefect privind aprobarea Planului de măsuri la confirmarea focarului de pestă porcină, plan întocmit de către DSVSA Brăila. 

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând niciun risc de îmbolnăvire, însă este extrem de contagioasă în rândul porcilor și cauzează pierderi economice importante.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry