Președintele Chiriac, despre aeroportul Brăila – Galați: ”Până la sfârșitul acestui mandat sperăm să semnăm contractul de finanțare!”

Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk-Iulian Chiriac şi Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, au semnat un parteneriat pentru construirea unui aeroport care să fie utilizat de către cele două judeţe.

Primele proceduri vor fi pentru întocmirea studiului de fezabilitate şi a tuturor expertizelor tehnice necesare: de precipitaţii, de vânt, număr de ore de soare şi ceaţă şi nu în ultimul rând, structura solului. Însă, vor căuta în paralel surse de finanţare care să susţină acest proiect.

”Am vorbit cu colegul președinte Fotea, de la Galați. Ne dorim anul acesta să demarăm foarte rapid partea de studiu de fezabilitate și să ne mișcăm foarte repede, după care o să demarăm partea de proiectare și pe parcursul etapelor o să găsim și partea de finanțare. Avem două variante: una este din fonduri guvernamentale sau europene, sau să fie finanțat printr-un fond de investiții, astfel încât aeroportul să fie operațional cargo, în prima etapă, cu o pistă mare de aterizare. În etapa următoare va fi pus în funcțiune și un terminal, poate două, pentru pasageri.

Până la sfârșitul acestui mandat sperăm să semnăm contractul de finanțare, cumva, undeva, cu cineva. Faptul că ne-am mișcat foarte repede cu organizarea acestui ADI. Faptul că am făcut acest protocol de colaborare, pe acest proiect mare, de infrastructură aeriană, ne dă speranța că vom reuși mai departe”, a declarat președintele Consiliului Județean, Iulian Chiriac.

Documentația tehnico-economică a acestui obiectiv de investiții, precum și toate documentele premergătoare execuției acestuia vor fi realizate pe baza acestui protocol de colaborare, în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Infrastructura de Transport de interes strategic în zona de Est și Sud, din care fac parte consiliile județene din Galați, Brăila, Călărași și Ialomița.

Există deja studii care arată că acest aeroport ar deservi nu doar Galațiul și Brăila, ci și Focșaniul, o parte din județul Vaslui și localitățile de graniță din Republica Moldova. Acest obiectiv de investiții este inclus în Master Planul General de Transport al României.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry