Primarul Dragomir vrea să pună hrubele pe harta turistică! Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu: ”I-am promis domnului primar că vom avea finanțare!”

Aflat la Brăila, Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, a vizitat, vineri, împreună cu primarul Marian Dragomir, hruba de pe strada Cetății și a promis sprijin financiar pentru transformarea acestei galerii subterane „într-un muzeu absolut minunat”.

În 2020, Primăria a primit acceptul Consiliului Local Municipal să îşi exercite dreptul de preempţiune pentru achiziţionarea fostei pulberării a cetăţii Brăila. Hruba se află în proprietatea unei persoane fizice, care s-a hotărât să o vândă.

”Am fost, am văzut acele celebre hrube unde au fost depozitele de pulbere ale turcilor. E un loc care s-ar putea transforma într-un muzeu absolut minunat. I-am promis domnului primar că vom avea finanţare în cadrul Institutului Naţional al Patrimoniului, pe Timbrul Monumentelor Istorice, pentru proiectări şi cred că are toate datele acest proiect să câştige asemenea finanţare şi vom urmări împreună dezvoltarea proiectului. Suntem alături de dumneavoastră, Brăila este un oraş care pune mult în ceea ce priveşte cultura românească, pune mult pe hartă”, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Municipalitatea va face toate demersurile pentru achiziţionarea porţiunii de hrubă de pe strada Cetăţii. Primăria Brăila era a doua pe lista instituţiilor care au drept de preempţiune asupra hrubei de pe strada Cetăţii. Primul era Ministerul Culturii, care a anunţat, prin intermediul Direcţiei Judeţene de Cultură Brăila, că nu este interesat să achiziţioneze acest obiectiv.

”Sunt anumite chestiuni de ordin juridic care trebuie clarificate de secretarul general al Primăriei, juriștii noștri și Oficiul Județean de Cadastru, pentru că hruba pleacă de pe o proprietate privată, pe care noi intenționăm să o cumpărăm, și continuă pe alte proprietăți private(…) Discuțiile cu domnul ministru au fost tehnice, pe ceea ce presupune efectiv includerea ei în patrimoniu, modernizarea și deschiderea către public. Sunt pași procedurali pe care urmează să-i parcurgem în perioada următoare”,

a declarat primarul Marian Dragomir.

La întâlnire a participat și vicepreședintele PSD, europarlamentarul Mihai Tudose, care a atras atenția asupra faptului că un astfel de proiect este greu de dimensionat, logistic și financiar, însă are încredere în ministrul Culturii că va găsi soluția ideală pentru finanțare.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry