Coridoarele alimentare pun în pericol sănătatea și afacerile românilor! Cerealele fără certificat fitosanitar ajung la morari și pe mesele românilor!

  • A fost protest la nivel național. Sute de vehicule şi utilaje agricole s-au deplasat cu viteză redusă, în coloană, în mai multe zone ale ţării.
  • Cerealele din Ucraina, care ar fi trebuit doar să tranziteze țara noastră, în schimb au luat locul celor românești, ducând prețurile la niveluri care pe fermierii români îi ruinează.

Reprezentanții asociațiilor agricole din Brăila s-au strâns astăzi în trei locații diferite pentru a protesta împotriva deciziei de suspendare a certificatului fitosanitar. Protestatarii s-au mobilizat începând cu ora 12.00 în fața Palatului Administrativ, în orașul Ianca, la intersecția DN 2B cu DJ 211, și în comuna Viziru, la intersecția DE 584 cu DJ 211A.

Vasile Datcu, fost preşedinte al Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Brăila, a vorbit despre coridoarele alimentare care se opresc în România, dar și despre produsele care ajung pe masa românilor. Datcu cere ca legea să fie aceeași pentru toți producătorii agricoli.

Protestatarii spun că fermierii ucraineni vând sub costul pieței, iar agricultorii români fie rămân cu depozitele pline, fie vând la un preț care nu acoperă nici costurile de producție.

Care sunt cerințele fermierilor români:

  • Separarea în vămile românești a fluxurilor de mărfuri agricole, în funcție de proveniență, respectând culoarele de tranzit destinate Ucrainei.
  • Asigurarea trasabilității importurilor printr-un control strict al calității și evitarea ambiguităților legate de originea mărfurilor agricole.
  • Activarea urgentă a măsurilor de salvgardare (a suspendării concesiilor tarifare) acordate prin REGULAMENTUL (UE) 2022/870 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2022 și revenirea la taxa vamală de bază. Suspendarea tarifelor de import și a barierelor în comerțul cu Ucraina a fost un angajament comun al UE, dar efectele sale sunt suportate în mod disproporționat de statele membre din proximitatea geografică a Ucrainei.
  • Calcularea riguroasă a pagubelor suferite de fermierii români și identificarea unor surse alternative de finanțare europeană, din care aceștia să fie compensați în baza unui mecanism de distribuție echitabil, pe întreaga durată a aplicării măsurilor de suspendare a taxelor vamale de import pentru comerțul cu Ucraina.
  • Suspendarea, pe întreaga durată a concesiilor vamale pentru produsele din Ucraina, a aplicării strategiei «De la fermă la consumator», a restricțiilor/condiționalităților cuprinse în PNS, concomitent cu evitarea elementelor neproductive (pârloagă) pe terenurile agricole și renunțarea la țintele stabilite fără o bază științifică pentru reducerea utilizării produselor de protecție a plantelor.
Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry