Deputatul PSD Nicu Niță anunță vești bune pentru crescătorii de animale! Ajutor de 73 de euro/cap de bovină! Care sunt condițiile?

Ministrul PSD al Agriculturii a pregătit un proiect de ordonanță de urgență care să vină să ajute crescătorii de bovine afectați de majorările de prețuri la furaje, energie electrică și gaze naturale.

Valoarea totală a ajutorului nu va depăși 250.000 euro pe beneficiar, iar plățile vor fi făcute prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură.

”Cuantumul ajutorului este de 73 de euro pe cap de bovină, și va putea fi accesat de fermierii care îndeplinesc anumite condiții. Beneficiarii acestui ajutor, conform proiectului de ordonanță, vor trebui să îndeplinească mai multe criterii, cum ar fi deținerea a cel puțin 10 vaci adulte sau 5 capete în zonele montane dar și obligația de a menține în exploatație până la finele anului efectivul de animale pentru care se vor încasa banii”, a transmis deputatul PSD Nicu Niță.

Documentul va intra în vigoare după ce va fi aprobat în ședință de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Conform MADR, condițiile de eligibilitate sunt:

– dețin minimum 10 capete vaci adulte, cu vârsta maximă de 12 ani, inclusiv, la data de 31 iulie 2022, în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în RNE, cu excepţia celor din UAT-urile din zona montană, care dețin minimum 5 capete vaci adulte, cu vârsta maximă de 12 ani, inclusiv, la data de 31 iulie 2022, în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în RNE;

– au produs și valorificat lapte în perioada 1 august – 31 decembrie 2022;

– beneficiarul ajutorului de stat poate să fie diferit la momentul depunerii cererii față de deținătorul vacilor adulte la data de 31 iulie 2022 pentru următoarele cazuri, cu condiția ca data schimbării formei de organizare / radierii să fie cuprinsă între 31 iulie 2022 și data depunerii cererii de solicitare ajutor de stat:

i. beneficiarul este persoană fizică autorizată – PFA, întreprindere individual – II, întreprindere familială -IF, iar vacile adulte figurează în RNE la data de 31 iulie 2022 pe CNP reprezentant PFA, II, IF;

ii. beneficiarul persoana fizică – CNP reprezentant PFA/II/IF, iar vacile adulte figurează în RNE la data de 31 iulie 2022 pe cod unic de înregistrare – CUI al PFA/II/IF.

– să menţină cel puțin 75% din efectivul de vaci adulte pentru care au solicitat ajutorul de stat până la data de 31 decmbrie 2022, cu excepţia celor care se află în una dintre următoarele situaţii: faliment, lichidare, forţă majoră sau deţin exploataţii supuse restricţiilor sanitare veterinare privind mişcarea animalelor cauzate de bolile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a) din Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor şi de modificare şi de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătăţii animalelor (”Legea privind sănătatea animală”).

– sa fie înregistrați în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură;

– să nu se afle în reorganizare, lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 24 februarie 2022.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry