Legea pentru înființarea și funcționarea Punctelor Gastronomice Locale! Deputatul Nicu Niță: ”Toți românii vor putea să aibă acces la produse tradiționale și de calitate!”

Punctul Gastronomic Local poate fi definit ca un concept ce răspunde cerinţelor crescânde în România, privind înfiinţarea unor unităţi de alimentaţie publică de tip familial (gospodărie ţărănească), care să ofere produse şi preparate alimentare specifice diverselor zone geografice ale României, cu respectarea normelor şi condiţiilor de igienă, astfel încât sănătatea şi integritatea consumatorului să nu fie puse în pericol.

Produsele culinare ce compun oferta Punctului Gastronomic Local se prepară din materii prime disponibile pe plan local, provenite în principal din producţia primară de la nivelul exploataţiei proprii, de la producători, pescari, vânători, culegători şi colectori de produse forestiere nelemnoase – astfel cum este prevăzut în cuprinsul art. 2 din Lege.

”În cadrul ședinței din această săptămana a Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, am dezbătut și votat Legea pentru înființarea și funcționarea Punctelor Gastronomice Locale.

În accepțiunea Legii – Punctul Gastronomic Local – reprezintă o unitate de valorificare a producţiei primare locale, situată într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse culinare preparate din materii prime de bază obţinute din exploataţia proprie şi băuturi, după rețete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 15 persoane simultan”, a transmis deputatul PSD Nicu Niță.

Conform proiectului de lege, locația acceptată este una extrem de variată, de la incintele din locuințe particulare la ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, crame, adăposturi pescărești, fonduri de vânătoare, crescătorii de vânat, complexuri de vânătoare, centre de colectare a ciupercilor și fructelor de pădure, centre de colectare a vânatului, ocoale silvice, mănăstiri sau agropensiuni.

”Încurajez pe această cale toți producătorii români, toți gospodarii de soi, să aibă curaj și determinare și să se adune înspre crearea de astfel de Puncte Gastronomice Locale – prin care toți românii vor putea să aibă acces la produse tradiționale și de calitate.

În calitatea mea de membru în cadrul Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, vreau să asigur toți românii de tot sprijinul meu pentru promovarea și implementarea tuturor proiectelor de lege ce au în centru bunăstarea lor”, a mai declarat deputatul PSD, Nicu Niță.

Din punct de vedere economic se arată că aceste tipuri de turism creează noi locuri de muncă, protejează şi sporesc cultura locală și tradițiile, dezvoltând astfel o cerere de servicii de bază în zona rurală.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry