Vești bune! Porcii crescuţi în gospodărie vor putea fi comercializaţi! Deputatul Nicu Niță: ”Partidul Social Democrat susţine tradiţiile cu ocazia sărbătorilor de Crăciun”

În urmă cu o lună, un ordin al Autorității Sanitar Veterinare interzicea micilor fermieri să își vândă porcii crescuţi în gospodărie sau carnea lor.

Conform normelor de aplicare a Legii nr. 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine în România, oamenii ar fi putut să îşi crească porcii în gospodăria proprie pentru îngrăşare şi sacrificare pentru consum familial, însă nu ar fi putut să-i şi comercializeze.

Aceste norme vizează, de asemenea, cerinţele de biosecuritate pentru exploataţiile noncomerciale de porcine. Acestea includ restricţii privind contactul între porcine, curăţenia şi dezinfectarea adăposturilor, precum şi alte măsuri de prevenire a răspândirii bolilor.

”Ministrul PSD al Agriculturii a intervenit de urgenţă pentru a corecta această propunere a ANSVSA, prin care se interzicea comercializarea porcilor crescuţi în gospodării, conform unei cerinţe ale Comisiei Europene. Scopul acestei măsuri era prevenirea răspândirii pestei porcine.

Ministrul PSD al Agriculturii a solicitat respectarea cerinţei europene, fără însă a-i afecta pe români înainte de Sărbătorile de Iarnă. Porcii crescuţi în gospodărie vor putea fi comercializaţi, însă doar cu avizul veterinarului din localitate.

Avizul din partea medicul veterinar, din care să reiasă că animalul sacrificat nu este bolnav, va fi eliberat gratuit pentru persoanele fizice.

Atât ministrul PSD al Agriculturii, cât şi premierul Marcel Ciolacu au găsit o soluţie foarte rapidă pentru a le permite oamenilor să poată cumpăra porci crescuţi în gospodării, iar micilor crescători să îi poată vinde.

Partidul Social Democrat susţine tradiţiile cu ocazia sărbătorilor de Crăciun ale românilor şi, în acelaşi timp, respectă şi normele sanitar-veterinare pentru limitarea efectelor pestei porcine africane”, a declarat deputatul PSD, Nicu Niță.


Românii care dețin porci vor fi nevoiți să aibă în vedere noi reguli

Condiții

 • porcinele deținute trebuie să fie identificate individual, înregistrate în Baza națională de date;
 • exploatația trebuie să fie supusă controlului sanitar-veterinar;
 • porcinele trebuie să fie înregistrate în registrul agricol deținut de unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială se află exploatația;
 • comercializarea porcinelor și a produselor provenite de la acestea este interzisă.

Cerințe de biosecuritate

 • porcinele trebuie să fie cazate în adăposturi împrejmuite, astfel încât să se evite orice contact al porcinelor deținute cu alte porcine din alte exploatații sau cu animale sălbatice;
 • adăposturile de porcine trebuie să fie construite astfel încât să se poată efectua ușor curățenia și dezinfecția;
 • trebuie să se asigure condiții pentru spălarea și dezinfectarea mâinilor și a încălțămintei la intrarea și la ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele;
 • trebuie schimbată încălțămintea la intrarea și la ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele;
 • trebuie folosită o tăviță cu dezinfectant pentru dezinfecția încălțămintei la intrarea în adăpostul de porcine;
 • trebuie limitat accesul vizitatorilor în spațiile în care sunt ținute porcinele;
 • trebuie interzis accesul în spațiile cu porcine pentru minimum 48 de ore al persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic;
 • trebuie să se asigure împrejmuirea și protecția spațiilor în care sunt ținute furajele și așternutul acestora;
 • porcinele trebuie să fie hrănite cu nutrețuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puțin 30 de zile de la recoltare;
 • paiele pentru așternut trebuie să fie utilizate numai după trecerea unei perioade de cel puțin 90 de zile de la recoltare;
 • resturile menajere care conțin urme de carne/produse din carne de porc/mistreț și în special apa rezultată de la spălarea cărnii de porc nu trebuie administrate în hrana porcilor.

În ultimii ani, vânzarea porcilor din gospodării a fost interzisă, în încercarea autorităților de a ține în frâu pesta porcină.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry