Mihai Tudose: O să murim optimiști!

Vestea bună e că nu scăpăm de speranță. Are grijă Comisia Europeană să ne-o agațe în piept. Vestea proastă e că vom muri un pic. De frig, dacă nu de foame ori de bombe nucleare.

Comisarul european pentru managementul crizelor ne dă motive de optimism: Comisia Europeană e pregătită pentru ce-i mai rău, în ceea ce el admite că se anunță a fi o iarnă de criză. De exemplu, zice comisarul sloven, sunt posibile întreruperi de curent electric, pe scară mai mică sau care să afecteze mai multe state membre. Nu-i nimic, va trimite Comisia generatoare electrice, ne asigură dl Lenarcic. Nu ne spune, însă, cu ce vor funcționa aceste generatoare și cam câte gospodării vor avea lumină de la ele.

Sigur, pentru Germania nu ar fi o problemă, având în vedere pachetul masiv de sprijin pentru companii și consumatorii casnici, în sumă de 200 de miliarde de euro (5% din PIB-ul Germaniei), pe care l-a anunțat.

Deci gata cu disciplina bugetară, gata cu prudența fiscală? Păi nu eram solidari? Nu ne vâram noi, europenii, unii-n alții, ca să nu cădem? Cum rămâne cu concurența echitabilă, de vreme ce pachetul german pentru cheltuieli ar putea mări prețurile la un nivel inaccesibil altora din UE?

„Germanii sunt mai îngrijorați de aprovizionarea cu gaz decât de preț, dar pentru celelalte 26 de țări nu este așa”, observa corect ministrul italian al Energiei.

Așa s-a născut îndemnul de luni al comisarilor pentru Economie și Piață Internă, italianul Gentiloni și francezul Breton, ca țările Uniunii să-și coordoneze măsurile de salvare, ca să evite subminarea pieței unice: ”Cum vor putea statele membre, care nu au aceleași marje bugetare (ca Germania), să sprijine întreprinderile și gospodăriile? Mai mult ca oricând, trebuie să evităm fragmentarea pieței interne, declanșarea unei curse a subvențiilor și punerea sub semnul întrebării a principiilor de solidaritate și unitate pe care se bazează proiectul nostru european”.

Splendid, aplauze și atât! Pentru că apelul celor doi comisari la instrumente europene de răspuns, precum o îndatorare comună, a fost respins prompt de ministrul german de Finanțe.

Deci când ziceam, mai deunăzi, că regula iernii va fi, din păcate, ”scapă cine poate” eram neamț, fără să o știu. Și fără ca alții, grăbiți să mă arate cu degetul, să știe în ce ape ne învârtim, dincolo de poveștile frumoase cu europeni generoși și solidari. E idilic, sigur că spre asta tindem, dar până atunci trebuie să ne bazăm pe generatoarele pe care ni le va trimite Comisia Europeană, când ni se va stinge lumina…

Noroc cu liderii statelor UE, care se întâlnesc la Praga zilele următoare. În ei e nădejdea. Am văzut draftul de concluzii ale Summit-ului. Textul mustește de determinare. Suntem salvați! Mai ales când Consiliul European ”invită Comisia să lucreze, de urgență, la următoarele măsuri, în vederea elaborării unei foi de parcurs pentru lunile următoare:

– accelerarea negocierilor cu partenerii noștri pentru a căuta parteneriate reciproc avantajoase, care să ducă la securitatea aprovizionării și la prețuri mai mici de import pentru Uniunea Europeană, în special prin intermediul Platformei Energetice a UE;

– propunerea de soluții viabile pentru reducerea prețurilor, prin plafonarea prețurilor la gaze;

– dezvoltarea unui punct de referință reprezentativ pentru gazul natural lichefiat, care să reflecte mai exact condițiile pieței;

– accelerarea lucrărilor pentru a asigura buna funcționare a piețelor financiare și pentru a limita excesiva volatilitate a prețurilor”.

Acum înțelegem de ce se tot întâlnesc miniștrii Energiei, o dată la câteva săptămâni, și degeaba. Păi n-au băieții foaie de parcurs!

Lasă că la primăvară vom avea foaia de parcurs care ne va spune ce trebuia să facem anul ăsta ca să nu murim la iarnă.

Scapă cine poate, ferice de el, că ăla va citi foaia de parcurs!

Mihai Tudose

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry