Cea mai mare soprană a României, cetățean de onoare al Brăilei, Mariana Nicolesco, s-a stins la 73 de ani!

  • Una dintre marile voci ale operei din România a murit astăzi, într-un spital din București
  • Artista avea 73 de ani și se confrunta cu mai multe diagnostice

Mariana Nicolesco a sedus publicul cu vocea sa, cu măiestria sa în arta cântului şi cu personalitatea ei scenică, abordând cu brio un amplu repertoriu mergând de la baroc la creaţia contemporană.

A interpretat în premieră mondială capodopera Seven Gates of Jerusalem de Krzysztof Penderecki la celebrarea a 3000 de ani ai Oraşului Sfânt.

Invitată de Papa Ioan Paul II, Mariana Nicolesco a cântat minunatele colinde româneşti la Primul Concert de Crăciun în Vatican, transmis de Mondovisione şi urmărit de peste un miliard de oameni.

Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a acordat sopranei Mariana Nicolesco, în 2008, la Ateneul Român din Bucureşti, Diploma de Onoare a Fundaţiei Internaţionale Omenia.

Este cetăţean de onoare al municipiilor Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov şi Brăila. Membru de onoare al Fundaţiei „Yehudi Menuhin”. Este Ambasador Onorific al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, alături de un grup de alte personalităţi, cu o influenţă hotărâtoare asupra tinerei generaţii.

În 2018, Academia de Arte din Chişinău, Republica Moldova, i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa. Cu această ocazie, Mariana Nicolesco a pronunţat o disertaţie memorabilă pe tema: „Celebrăm Centenarul Marii Uniri prin Arta Sacră a Cântului”. Și tot în 2018, este aleasa, la Paris, membră a Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere.

Mariana Nicolesco va cânta de acum, alături de îngeri, în Împărăția Cerurilor!

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry