„Preotii romani – Jertfa si Rugaciune pentru Unire”

„Preotii romani – Jertfa si Rugaciune pentru Unire”

Exemplaritatea si energia inepuizabila de care au dat dovada preotii romani reprezinta una dintre povestile necunoscute despre Marele Razboi.  Fara sa fie prea bine cunoscuta publicului roman, implicarea Bisericii in Primul Razboi Mondial se constituite intr-o inspirata si folositoare pagina de istorie pe care o recuperam cu totii in 2018, in anul Centenarului.

Filmul documentar “Preotii Romani – Jertfa si Rugaciune pentru Unire” reuneste marturii, date istorice si interviruri in legatura cu rolul clericilor in timpul Primului Razboi Mondial.

Constituiti in cadrul Serviciului Preotesc, celula care a functionat pe langa Marele Cartier General al Armatei Romane, preotii care s-au implicat nemijlocit in efortul de razboi le-au insuflat ostasilor increderea si speranta victoriei finale. Fara exceptie, in prima linie sau in zonele de organizare, au savarsit fapte eroice, multi dintre ei cazand in focul confruntarilor. Alaturi de participarea efectiva in teatrele de operatiuni, preotii romani ortodocsi au derulat activitati sociale, spirituale si umanitare in spatele frontului. In zona ocupata sau in Moldova, preotii au edificat camine, cantine si orfelinate, aducandu-si contributia atat la intrajutorarea victimelor directe sau colaterale ale razboiului cat si la insufletirea armatei si populatiei civile deopotriva. Toate manastirile din Moldova au fost transformate in spitale de campanie, in vreme ce multi dintre calugarii si calugaritele ortodoxe au s-au implicat in efortul de razboi intrand in randul infirmierilor. Memoriile scrise de preotii care au luat parte la inclestari, corespondenta purtata intre ei si factorii politici sau militari dezvaluie o implicare fara precedent a Bisericii in ecuatia Marelui Razboi. Prin toate elementele sale, Biserica a sustinut efortul de razboi, mobilizand si imbartatand neintrerupt trupele, ca mai apoi sa se implice activ in procesul de unificare a Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei cu Vechiul Regat.

In deschiderea evenimentului de la Sala Mare a Teatrului ”Maria Filotti” vor lua cuvantul Dragos Neagu, managerul Bibliotecii Judetene “Panait Istrati”, Cristina Liberis, jurnalist si realizator al filmului, dar si I.P.S. Casian Craciun Arhiepiscopul Dunarii de Jos.

Vizionarea documentarului va avea loc vineri 13 aprilie in Sala Mare a Teatrului ”Maria Filotti”. Iar brailenii care doresc sa participe vor fi intampinati incepand cu ora 12.30 de un vernisaj de icoane, oua si flori intitulat “Lumina din lumina”, in holul teatrului brailean.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry