Zonele umede care dispar, în atenția elevilor Școlii Gimnaziale Tichilești

La data de 2 februarie 1971, a fost semnată Convenția Ramsar, documentul în care au fost stabilite reguli pentru protecția zonelor umede, fiind recunoscută în acest mod importanța acestor zone pentru populație, dar și pentru planetă.

Ziua de 2 februarie devine, din anul 1997, Ziua Mondială a Zonelor Umede. Documentul în sine, și activitățile desfășurate de-a lungul timpului, au scos în evidență toate aspectele bunăstării umane, care sunt legate, într-un fel sau altul, de starea în care se află aceste zone umede.

Cei angrenați în acțiunile  de protejare, au reliefat, în repetate rânduri, că pierderea acestor zone ar avea rezultate dezastruoase pentru omenire, cum ar fi: producerea de inundații și evenimente meteorologice extreme, scăderea nivelului de trai pentru mase mari de populație, creșterea emisiilor de carbon, și altele asemenea.

Se pare că, urmare a activităților antropice iraționale, aceste zone umede dispar de trei ori mai repede decât pădurile, motiv pentru care este imperios necesar să fie luate măsuri temeinice pentru protejarea acestora. Se pare că din 1700 și până în prezent, s-au pierdut până la 80% din zonele umede ale lumii, ceea ce reprezintă o pierdere greu  de compensat.

Zonele umede sunt acele spații saturate de apă, permanent sau sezonier. Putem menționa aici mlaștini, bălți, lacuri, râuri, ca zone umede naturale, și bazinele pentru piscicultură sau plantațiile de orez, ca zone umede antropice. (Sursa:https://www.agerpres.ro/documentare/2024/02/02/2-februarie-ziua-mondiala-a-zonelor-umede)

În acest spirit, la Școala Gimnazială Tichilești, sub coordonarea profesorului de biologie, s-au desfășurat activități legate de conștientizarea de către elevii școlii a importanței zonelor umede, atât pentru protecția mediului cât și   pentru bunăstarea umană.

Învitați să participe la această activitate, reprezentanții Administrației Parcului Natural „Balta Mică a Brăilei”, Daniela Nicoară și Bogdan Albu, au prezentat elevilor și cadrelor didactice faptul că acest parc natural se mândrește cu un număr de 206 specii de păsări, ceea ce reprezintă 53% din avifauna României.

În același sens, a fost menționat faptul că ihtiofauna de aici cuprinde 60 de specii de de pești, dintre care 12 specii sunt strict protejate, printre acestea numărându-se scrumbia de Dunăre, avatul sau zvârluga. Distinșii invitați au mai menționat faptul că în această zonă umedă se poate ajunge doar cu barca, iar instituția care administrează  parcul natural pune la dispoziția turiștilor ambarcațiuni și însoțitori, special instruiți în acest sens, care să le permită vizitarea celor mai frumoase locuri.

Activitatea a avut mai multe secțiuni, în care elevii, atât cei de la ciclul primar cât și cei de la ciclul gimnazial, s-au întrecut în prezentări PPT, referate, postere, afișe, poezii și  scenete cu temă ecologică, experimente legate de poluare, desene și machete. Elevii participanți la această activitate au primit, din partea Administrației Parcului Natural „Balta Mică a Brăilei”, diplome și cărți cu  tematică ecologică.

Elevii au tratat cu interes  această activitate, și cred că au înțeles importanța zonelor umede pentru mediul natural, tot mai afectat de unele activități umane. Poate că, în viitor, vor fi în măsură, ca adulți, să participe cu același entuziasm, la protejarea mediului înconjurător pentru generațiile viitoare. –ne-a declarat prof. Micu Ionel, directorul unității școlare. 

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry