![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/collage.png)
În urma primirii unei reclamații, referitoare la calitatea necorespunzătoare a unui produs, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Brăila a desfăşurat, în data de 02.04.2024, o acțiune operativă de control la unitatea de producție (patiserie-produse din cacao și produse zaharoase-prăjituri) aparţinând operatorului economic SC Nugatisimo SRL Brăila, din satul Baldovinești, comuna Vădeni.
Pentru neregulile constatate, comisarii CJPC Brăila au aplicat următoarele sancțiuni şi măsuri complementare:
- 3 amenzi contravenționale în valoare de 13.000 lei;
- 1 avertisment;
- propunere de închidere temporară a unității pe o durată de cel mult 6 luni pentru folosirea unor spații și condiții necorespunzătoare pentru producția și depozitarea produselor;
- oprirea definitivă de la utilizarea, în cadrul procesului tehnologic de fabricație, și de la livrarea în circuitul comercial a circa 1,6 tone semipreparate și produse finite nesigure, în valoare totală de peste 21.000 lei;
- propunerea deciziei de încetare a practicii comerciale incorecte în relația cu consumatorii.
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0047-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0048-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0049-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0050-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0051-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0052-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0053-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0054-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0055-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0056-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0057-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0058-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0059-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0060-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0061-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0062-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0063-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0064-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0065-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0066-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0067-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0068-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0069-1024x768.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0070-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0071-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0072-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0073-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0074-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0075-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0076-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0077-768x1024.jpg)
![](https://jurnalbr.ro/wp-content/uploads/2024/04/IMG-20240404-WA0078-768x1024.jpg)
Principalele abateri constatate au fost :
- realizarea, în condiții necorespunzătoare, a procesului tehnologic de fabricare a produselor de patiserie: pereti îngălbeniți, cu var exfoliat; pardoseala insuficient igienizată cu porțiuni de rășină epoxidică deteriorată; folosirea unor utilaje insuficient igienizate și cu zone extinse de rugină si vopsea exfoliată;
- lipsa plaselor de protecție, în zona de fabricație, și existența unor sisteme de combatere a insectelor- insect killer-le nefuncționale și neigienizate;
- depozitarea produselor finite vrac în navete PVC insuficient igienizate;
- folosirea, în etapele preliminare ale procesului tehnologic, a ustensilelor neprofesionale ( scafe din plastic și din inox cu porțiuni deteriorate; oale din inox cu grad de uzură avansat și deformări vizibile, cărucioare suport și rastele cu zone de rugină și vopsea exfoliată);
- folosirea, pentru depozitarea materiilor prime și a semipreparatelor, a unor ambalaje confecționate din plastic, improprii domeniului alimentar, precum si a unor ambalaje provenite de la alte materii prime utilizate;
- lipsa monitorizării parametrilor de microclimat pentru materiile prime uscate si materiile prime refrigerate
- lipsa dezinfecției ouălor;
- folosirea unor recipienții utilizați pentru colectarea deșeurilor menajere si a celor reciclabile fără capac și fără sistem de acționare la pedală;
- existența unor rigole de scurgere neigienizate;
- lipsa separării fazelor salubre de cele insalubre (existența ustensilelor mecanice în spațiile de fabricare/ambalare a produselor finite; ustensilele folosite pentru igienizarea spațiilor de lucru depozitate în zonele de fabricație);
- folosirea unui lift pentru materiale nerecondiționat, cu zone extinse de rugină.