ITM a efectuat mai multe controale la societățile cu activitate în domeniul construcțiilor!

Campania națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă precum şi prevederile legale privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă de catre angajatorii care desfasoară activitaţi din domeniile: ”construcţii cladiri”- cod CAEN 41, ”lucrari de geniu civil”- cod CAEN 42, “lucrari speciale de construcţii”- cod CAEN 43.

În perioada 01.04.2024 – 06.04.2024, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila au desfăşurat acţiuni de control la agenţii economici care desfăşoară activităţi din domeniile: ”construcţii cladiri”- cod CAEN 41, ”lucrari de geniu civil”- cod CAEN 42, “lucrari speciale de construcţii”- cod CAEN 43.

Obiectivele  campaniei au fost:

  • Identificarea și verificarea agenţilor economici care activează în domeniile: ”construcţii cladiri”- cod CAEN 41, ”lucrări de geniu civil”- cod CAEN 42, “lucrări speciale de construcţii”- cod CAEN 43;
  • Eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităţilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare;
  • Creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea prevederilor legale în domeniile relaţiilor de muncă şi securităţii şi sănataţii în  muncă.

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, au întreprins acțiuni de control şi au efectuat 67 controale (36 controale în domeniul relaţiilor de muncă şi 31 controale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă). Au fost aplicate sancțiuni contraventionale în valoare de 191.800 lei pentru neconformitățile constatate în domeniul relațiilor de muncă, din care 4 sancţiuni contravenţionale în valoare de 110.000 lei pentru muncă nedeclarată si subdeclarată, şi în domeniul securităţii şi sanătăţii în muncă au fost aplicate sancţiuni contravenţionale pentru neconformitățile constatate în valoare de 25.000 lei. De asemenea, s-a urmărit şi modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde a fost cazul, în domeniul relatiilor de muncă şi securităţii şi sănătăţii în muncă.

”I.T.M Brăila, în controalele efectuate, a urmărit în permanență conştientizarea angajatorilor şi a lucrătorilor asupra importanţei şi necesităţii respectării legislaţiei în domeniul de competență.

Scopul tuturor acţiunilor de control este acela de creştere a gradului de conştientizare, atât a angajaţilor cât şi a angajatorilor în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării legislaţiei muncii în privinţa muncii nedeclarate, subdeclarate si securităţii şi sănătatii în muncă”, a declarat Liviu Arhire, inspector șef ITM.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry