“Violența nu naște lideri!” | Polițiștii brăileni au prezentat elevilor care sunt limitele răspunderii penale și contravenționale

Astăzi, 13 februarie, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Brăila – Biroul Siguranța Școlară și Biroul Proximitate au răspuns invitației directorului Colegiului Tehnic “Costin D. Nenițescu” Brăila de a participa la activități de informare a elevilor, în cadrul Proiectului local “Violența nu naște lideri!”, inițiat de unitatea de învățământ, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Brăila și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Brăila, pe parcursul acestui an școlar.

Proiectul face parte din cadrul Programului Național “Împreună prindem Curaj”, inițiat de Ministerul Educației și implementat cu sprijinul actorilor instituționali responsabili de siguranța elevilor în unitățile de învățământ preuniversitar.   

Polițiștii de siguranță școlară și de proximitate au prezentat elevilor care sunt limitele răspunderii penale și contravenționale, care sunt măsurile educative care pot fi luate față de minorii care au împlinit vârsta de 14 ani și au discernământ și au explicat noțiunile de contravenție și infracțiune, indicând și care sunt principalele fapte ilegale în care sunt implicați elevii în calitate de victime sau autori.

De asemenea, elevilor le-au fost prezentate aspecte referitoare la infracțiunile contra persoanei și infracțiunile contra patrimoniului, diferența dintre furt, tâlhărie și însușire a bunului găsit, ce înseamnă lovirea sau alte violențe și ce efect poate avea asupra victimei.

Având în vedere faptul că elevii sunt preponderent implicați în fapte cu violență, polițiștii readuc în atenția acestora modificările aduse de Codul Penal în reglementarea infracțiunii de Lovire sau alte violenţe – articolul 193:

1. Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

2. Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

2.1. Limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alin. (1) şi (2) se majorează cu o treime atunci când:

  • victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;
  • victima este un minor;
  • fapta este săvârşită în public;
  • făptuitorul are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

3. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

4. În cazul faptelor săvârşite în condiţiile alin. (2.1.), acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu.

Totodată, în cadrul întâlnirilor cu elevii, polițiștii au prezentat prevederile infracțiunii de “portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase” în incinta unităților de învățământ, precum și aspecte referitoare la interdicțiile aduse de legea învățământului preuniversitar, privind comportamentul elevilor în unitatea de învățământ. Dintre acestea reamintim: consumul de tutun, băuturi alcoolice, deţinerea sau consumul droguri sau alte substanțe interzise în perimetrul unităţii de învăţământ, afișarea unei conduite jignitoare, indecente, de intimidare, de discriminare şi manifestarea violenţei în limbaj şi în comportament faţă de colegi şi faţă de personalul unităţii de învăţământ, provocarea, instigarea și participarea la acte de violenţă.

Activităților polițiștilor brăileni în cadrul Proiectului ”Violența nu naște lideri!” vor continua până în luna iunie 2024.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry