Preferințele consumatorilor din sectorul de jocuri de noroc online din România

România se numără printre statele din Europa în care jocurile de noroc beneficiază de un cadru reglementat din 2009. Piața locală s-a diversificat la nivel de operatori, în 2024 în acest domeniu activând 33 de entități care oferă pariuri pe sporturi și jocuri de cazinou în format digital sau în săli terestre.
Sectorul online a avansat puternic în ultimii ani, astfel că, în conformitate cu prognozele Statista, un portal global de colectare de date din diverse domenii de activitate, valoarea încasărilor din jocurile de noroc digitale urmând să fie de 809.5 milioane de dolari în 2024. Din aceste încasări, suma de 613.60 milioane de dolari provine din segmentul jocurilor de casino, diferența fiind reprezentată de pariurile sportive și de jocurile de loterie.
Totalul jucătorilor români care activează în acest sector se ridică la 2.4 milioane de persoane, dintre care 839.800 de persoane joacă online. Creșterea popularității acestui segment se datorează ofertelor de bonusuri de bun venit și altor bonificații, precum și varietății de jocuri, dar și altor beneficii disponibile doar la operatorii digitali de jocuri de noroc. Având la dispoziție atât de multe oportunități de distracție, oare care sunt preferințele consumatorilor de jocuri de noroc din România?
Pariuri sportive vs păcănele – cum se distrează online jucătorii români?
58% dintre consumatorii români de jocuri de noroc sunt activi în zona operatorilor de pariuri sportive, în timp ce 36% și-au îndreptat atenția către platformele de cazinou. Acest raport de preferințe se datorează asocierii acestor categorii de jocuri de noroc de către consumatorii din România.
Jocurile de cazinou, în special sloturile, care sunt preferate de 70% dintre jucători, sunt văzute ca o modalitate de socializare și recreare în timpul liber. De aceeași percepție se bucură și pariurile sportive. În schimb, jocurile de masă și de cărți sunt asociate de către consumatori cu o prezență foarte puternică a hazardului și a riscului.
Consumatorii de pariuri sportive mizează în mod frecvent pe fotbal, sporturi cu motor, curse de cai, tenis și baschet. La nivel de păcănele consumatorii români sunt atrași de temele clasice și cu fructe (17.2%, respectiv 21%).
Sloturile de acțiune și aventură beneficiază de suportul unui procent de 22% dintre jucătorii locali, iar jocurile de păcănele cu animale se numără pe lista de preferințe a unui procent de 17.1% dintre consumatori. În clasamentului celor mai populare păcănele la operatorii locali de cazino online se regăsesc jocuri cu multiplicator (68%), simboluri Wild și Scatter (preferate de 94%, respectiv 54% dintre jucătorii de păcănele), Buy Bonus (25%) și rotiri gratuite (30%).
Care sunt argumentele consumatorilor români de jocuri de noroc online în favoarea hobby-ului lor?
Cele mai invocate argumente în favoarea acestei modalități de distracție online în timpul liber sunt reprezentate de multitudinea opțiunilor disponibile, inclusiv în mod gratuit, de atmosferă, de recomandarea prietenilor și de premiile de tip jackpot. Oportunitățile de câștig contează pentru 74% dintre jucători (pentru 49% în mod sigur, iar pentru 25% mai puțin).
De asemenea, distracția contează pentru 84% din numărul total al jucătorilor (46% în mod sigur, 38% mai puțin), la fel cum contează și faptul că, în timpul jocului, consumatorii se simt bine în 87% din cazuri. Totodată cele mai utilizate cuvinte pentru descrierea jocurilor de noroc online sunt: adrenalină, socializare, distracție, plăcerea jocului, câștig, socializare și competiție.
Repartizarea pe gen indică faptul că majoritatea consumatorilor de jocuri de noroc sunt bărbați (82%), în timp ce femeile reprezintă 18% din numărul celor care accesează platformele de profil din mediul online. La nivel de status marital, procentul este aproape egal, 47% dintre consumatorii de jocuri de noroc fiind persoane necăsătorite și 45% persoane căsătorite, precizează Romslot.
Românii pariază în mod responsabil, acest lucru fiind ilustrat de rezultatele înregistrate de iGamingbusiness, care precizează că la 65% dintre jocurile preferate ale românilor, miza este mai mică de 1.2 dolari. Valoarea pariului crește doar în cazul jocurilor de top, unde se mizează în jur 2.65 dolari. Se poate spune că și pentru viitor se vor păstra aceleași preferințe în materie de jocuri de noroc online în rândul consumatorilor din România.
Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry