E-deșeurile sunt aur pentru reciclare. Iată cum colectăm responsabil electronicele și electrocasnicele

La apariția primelor telefoane mobile și agende electronice nu ne gândeam că vom ajunge vreodată să vedem astfel de dispozitive la coșul de „gunoi reciclabil”, dar acest lucru s-a întâmplat în ultimii ani tot mai frecvent. De vină sunt, atât creșterea spetaculoasă în domeniul noilor tehnologii, cât și uzura naturală.

Durata de viață a electronicelor este de 11,8 ani pentru un laptop, 6,5 ani pentru un computer tip desktop, 5 ani pentru o tabletă și doar 2 ani pentru un smartphone Aceste durate scurte de viață provoacă o cantitate mare de deșeuri electronice,

explică Bogdan Constantinescu, managerul general al BRAI CATA SRL, companie care dezvoltă programe de colectare separată a deșeurilor în Brașov, Brăila, Timiș, Hunedoara și Vâlcea.

Universitatea Națiunilor Unite a raportat, în 2016, o acumulare anuală de deșeuri electronice ce a atins 49,3 milioane de tone. Până în 2021, se preconizează că acest număr va ajunge la 57,5 milioane de tone de E-Waste, cum mai sunt numite. Deșeurile electronice sau E-deșeurile conțin toate componentele electronice care se află la sfârșitul vieții lor utile. Acestea ar putea fi un computer învechit și care nu funcționează corect sau un VCR care nu mai este relevant sau util proprietarului său.

Din fericire, aproape sută la sută din deșeurile electronice sunt reciclabile. Chiar dacă dispozitivul nu este în stare de funcționare, există piese din plastic, metal, sticlă, paladiu, cupru, argint și chiar aur care pot fi recuperate și refolosite,

declară Bogdan Constantinescu, manager general BRAI CATA SRL.

Există trei metode sigure de reciclare a acestora

Potrivit EPA, pentru fiecare milion de telefoane mobile pe care le reciclăm, se pot recupera 35 de mii de kilograme de cupru, 772 de kilograme de argint, 75 de kilograme de aur și 33 de kilograme de paladiu.

Reciclarea dispozitivelor înseamnă să scăpăm de ele într-o manieră sigură, care să le permită reutilizarea. În multe state este ilegal să se arunce aceste echipamente electronice într-un coș de gunoi sau în cele de reciclare obișnuită.  Produsele electronice conțin substanțe toxice precum mercur, plumb și cadmiu care trebuie aruncate cu atenție și în siguranță.

Există trei modalități principale prin care puteți recicla aceste dispozitive: le donați, le permiteți companiilor tehnologice să le recicleze, fie le duceți la un reciclator specializat.

Să le analizăm pe rând:

1. Donațiile. Dacă dispozitivul dumneavoastră este încă funcțional (și în unele cazuri chiar dacă nu), îl puteți dona celor care au nevoie de electronice. Există multe organizații non-guvernamentale care pot utiliza dispozitivul sau îl pot repara și revinde pentru cauza lor. Donarea către aceste organizații de caritate nu va fi doar spre binele acestora, ci și al dumneavoastră. De exemplu, în cazul în care donați către o bibliotecă, școală sau un program non-profit puteți primi o scutire de impozit pe declarația de impozit a anului viitor.

2. O altă opțiune pentru reciclarea electronică este să le returnați companiei de la care le-ați cumpărat. Multe firme de tehnologie și comercianți cu amănuntul oferă programe de reciclare. Unele dintre ele chiar oferă stimulente pentru reciclarea dispozitivelor. De exemplu, Apple vă permite să tranzacționați pe un dispozitiv vechi pentru reducerea prețurilor la unul viitor, iar Gamestop vă permite să aduceți electronice pentru a obține numerar sau credit în magazin.

3. Este posibil să aveți multe dispozitive de care vreți să scăpați. Aveți totodată la dispoziție câteva opțiuni diferite de reciclare, cum ar fi reciclarea municipală, reciclarea privată și reciclarea cu ajutorul programelor naționale.

Indiferent de opțiunea aleasă, important este să reciclați responsabil!

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry