Legea este de partea medicilor! Deputatul liberal V.Varga a anunțat care este vârsta la care medicii se pot retrage din activitate

Legea este de partea medicilor! Deputatul liberal V.Varga a anunțat care este vârsta la care medicii se pot retrage din activitate

 

 

Criza de medici din spitalele românești s-ar putea diminua, după ce medicii români vor putea să-și practice meseria, indiferent de specializarea lor, până la 67 de ani. Măsura este aplicată atât bărbaților, cât și femeilor și este instituită printr-o lege votată de Camera Deputaților, iar ultimul pas care mai trebuie făcut este promulgarea acesteia de către președintele Klaus Iohannis. Vasile Varga, deputat PNL de Brăila și unul dintre susținătorii legii, spune că medicii care doresc să  rămână în activitate până la 67 de ani trebuie să depună o solicitare la unitatea medicală unde profesează, cu trei luni înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare.

Este o reparație absolut necesară, în condițiile în care știm că există o lipsă de medici specialiști, care se resimte în spitalele mari, dar și în cele mici. Nu puține sunt situațiile în care secții ale spitalelor din provincie pur și simplu s-au închis, din lipsă de specialiști. În aceste condiții, este evident că ne confruntăm și cu o diminuare a calității actului medical, pentru că asupra fiecărui medic este o presiune tot mai mare, fiecăruia îi revine un număr tot mai mare de pacienți, de cazuri pe care trebuie să le rezolve. Ceea ce aduce bun această lege este inclusiv faptul că medicul care vrea să rămână în activitate nu mai stă la latitudinea managerului de spital, care, până acum, îi putea aproba sau nu continuarea activității. Acum vorbim despre o lege care trebuie doar aplicată. Chiar cred că experiența acestor oameni și profesionalismul lor trebuie să fie folosit într-un sistem care și așa se confruntă cu tot felul de lipsuri”, este de părere deputatul Vasile Varga. 

Potrivit parlamentarului brăilean, demersul legislativ a demarat ca urmare a solicitărilor venite din partea medicilor din mai multe unități sanitare, din diferite regiuni ale țării, care au dorit prelungirea vârstei de liberă practică. Până acum, medicii erau obligați să iasă la pensie la 65 de ani, bărbații, și la 63 de ani, femeile. Acum, cei care doresc, pot profesa până la 67 de ani. Pe fondul exodului către străinătate, în special al medicilor tineri, Ministerul Sănătății estimează că din spitale lipsesc aproape 12.000 de specialiști, criza fiind cu atât mai gravă cu cât regiunea este mai puțin dezvoltată.

Pe de altă parte, conform unor studii ale Băncii Mondiale, numai în perioada 2000-2013, din România au plecat peste 14.000 de medici specialiști. Practic peste 25% din absolvenților facultăților de medicină au preferat să profeseze în străinătate, pe fondul veniturilor salariale insuficiente, dar și a dificultăților în a-și desfășura activitatea din lipsă de aparatură, medicamente sau materiale sanitare din spitale.

 

 

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry