Monedă din aur cu tema Istoria aurului – Diadema princiară de la Bunești-Averești, lansată de BNR

În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 18 decembrie 2023, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema Istoria aurului – Diadema princiară de la Bunești-Averești.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

  • Metal – Aur;
  • Valoare nominală – 10 lei;
  • Titlu – 999‰;
  • Formă – rotundă;
  • Diametru – 13,92 mm;
  • Greutate – 1,224 grame;
  • Cant – zimțat.

Aversul monedei prezintă una dintre extremitățile în formă de animal a diademei princiare de la Bunești-Averești, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2023”.

Reversul monedei redă reprezentarea și denumirea diademei princiare de la Bunești-Averești.

Monedele din aur vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoţite de broşuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese.

Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 690,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate. Monedele din aur cu tema Istoria aurului – Diadema princiară de la Bunești-Averești au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatică.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry