Program malițios, capabil să cripteze viruși informatici! 2.153 de atacuri informatice cu viruși! Inculpații au obținut sume de peste 500.000 lei!

La data de 14.07, procurorii DIICOT au trimis în judecată a doi inculpați pentru săvârșirea infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.

În cauză s-a reținut că, în perioada 2014 – 2020, inculpații au produs un program malițios, capabil să cripteze viruși informatici care să nu poată fi detectați de către programele anti-virus ale sistemului informatic atacat, pe l-au distribuit și oferit spre vânzare în intermediul on-line.

Pe parcursul cercetărilor, au fost identificate 2.153 de atacuri informatice cu viruși criptați prin utilizarea acestui program, care permiteau captarea și transmiterea informațiilor stocate de sistemul infectat către atacator, realizarea de capturi de ecran, transmiterea de parole, colectarea de date și înregistrarea tastelor apăsate de către victimă. Parte din sistemele informatice atacate în această modalitate puteau fi controlate de la distanță de către atacatori.

O parte din atacurile informatice efectuate cu viruși criptați prin intermediul programului dezvoltat de cei doi inculpați au avut loc pe teritoriul României.

Programul a fost comercializat cu sume între 35 și 60 de euro, respectiv 25 și 50 de euro, tariful fiind diferențiat pentru străini și români, plata fiind efectuată prin intermediul serviciilor online sau în monede virtuale. Inculpații au obținut sume de peste 500.000 lei, respectiv 120.000 de lei fiecare, cu care au achiziționat bunuri mobile și imobile de valoare.

În cauză a fost dispus sechestru asigurător și poprire asupra conturilor deținute de inculpați, fiind solicitată confiscarea sumelor dobândite ca produs al infracțiunii de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry