A fost extins modelul aplicat ”Programului Tomata şi alte legume din zonele protejate”, precum cartofii şi strugurii de masă

Măsurile vizează o scădere a preţurilor la aceste produse, aşa cum se întâmplă în prezent cu preţul la roşii, după creşterea producţiei interne.

”În calitate de secretar în cadrul Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților vreau să informez fermierii brăileni că ministrul PSD al Agriculturii, Adrian Ionut Cheșnoiu a susținut extinderea modelului aplicat Programului “Tomata și alte legume din zonele protejate” care a fost relansat cu succes, și altor produse cu o pondere mare în importuri, precum cartofi și strugurii de masă”, a declarat deputatul PSD Nicu Niță.

La cartofi, condiţiile pentru acest sprijin financiar sunt:

  • Suprafaţa cultivată cu cartofi să fie de minimum 0,3 ha;
  • producţie de minimum 15 tone la hectar, din care să se comercializeze minimum 6 tone la hectar;
  • Sprijinul acordat de Guvern este de 3.000 euro pentru fiecare producător înscris în program.
  • În plus, Ministerul Agriculturii a prevăzut în Planul Naţional Strategic suma de 50 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru construirea de depozite pentru cartofi.

Măsura este esenţială deoarece construirea depozitelor specifice pentru cartofi va permite acoperirea consumului intern şi pe timpul iernii, cu efecte pozitive asupra preţurilor de pe piaţa internă.

La strugurii de masă, condiţiile pentru acest sprijin financiar sunt:

  • Producătorul să deţină între 1 şi 10 ha de viţă de vie pentru struguri de masă;
  • Să obţină o producţie minimă de 6 tone la hectar;

”Sprijinul acordat de Guvern este de 3.000 euro pentru fiecare producător înscris în program. Programul ,,Tomata şi alte legume din zonele protejate” , care a servit drept model, funcţionează din plin, cu un număr record de 17.000 de fermieri înscrişi, ale căror produse se comercializează în pieţele din România, cu un efect evident de scădere a preţului la roşii şi legume”, a transmis deputatul PSD Nicu Niță.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry