Bugetul pe 2023 – mai mulți bani pentru Sănătate, Educație și investiții!

Bugetul de stat pentru anul 2023 adoptat de Parlament este fundamentat pe o creștere economică, preconizându-se ca România să ajungă la un PIB istoric, și anume 1552,1 miliarde lei, adică 300 miliarde de euro. Astfel, vor fi alocate cele mai mari resurse de până acum pentru investiții – 7,2% din PIB, respectiv 112 miliarde lei. De asemenea, se alocă bani pentru implementarea măsurilor privind creșterea nivelului de trai.

”Bugetul conceput de PSD este menit să protejeze nivelul de trai al categoriilor vulnerabile. Veniturile a peste 12 milioane de români vor crește. Este vorba de majorări de pensii, salarii, alocații, burse și ajutoare pentru alimente și facturi. Pachetul de măsuri de protecție socială ”Sprijin pentru România” se ridică la o valoare de 16 miliarde lei.

Este un buget care susține măsurile de combatere a prețurilor exagerate. Inflația se va reduce în principal datorită schemei de plafonare/reglementare a prețurilor la energie și gaze, implementată de PSD.

Este un buget de reindustrializare a României, astfel facilitățile pentru persoanele și companiile care produc și creează locuri de muncă se ridică la 8% din PIB, de 4 ori mai mult față de ceea ce s-a dat în guvernele Cîțu și Orban.

Bugetul sprijină finanțele publice românești după dezastrele din guvernările de dreapta. Deficitul bugetar (ESA) se va reduce la 4,4% din PIB față de 7,1% cât a fost la preluarea guvernării, în timp ce datoria guvernamentală va scădea la 47,3% din PIB față de 48,9%”, spune președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru.

Bugetul este construit pe politici și programe în care se spune oamenilor exact unde ajung banii plătiți pentru taxe și impozite. Este vorba de 233 de programe din care 221 sunt finanțate din bugetul de stat, 6 sunt finanțate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și 6 prin bugetul Asigurărilor Sociale de Stat.

Sănătatea și Educația vor primi mai mulți bani față de anul 2022. La Educație se alocă 3,2% din PIB, cu 6 miliarde lei mai mult decât în 2022, iar la Sănătate se alocă cu 5,106 miliarde lei mai mult comparativ cu 2022.

”Bugetul pentru 2023, elaborat de PSD, va contribui la stabilizarea macroeconomică prin sprijinirea nivelului de trai, în special pentru categoriile vulnerabile, prin combaterea inflației și a creșterii prețurilor, prin facilitarea investițiilor și asigurarea locului de muncă pentru milioane de români”, a adăugat senatorul Ion Rotaru, președinte al PSD Brăila.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry