Deputat Emilia Meiroșu: ”O revenire la normalitate se poate realiza doar printr-o relaxare treptată a măsurilor impuse”

Starea de alertă este astăzi în dezbaterea Parlamentului și pe masa judecătorilor CCR. Starea de urgență expiră joi, la miezul nopții. Preşedintele Klaus Iohannis ar putea să îşi asume prelungirea stării de urgenţă cu câteva zile, dar şi aceasta ar trebui adoptată de Parlament. Cel puțin până luni, Guvernul s-ar putea găsi în imposibilitatea de a menține anumite măsuri luate pe timpul pandemiei, inclusiv restricțiile referitoare la deplasarea cetățenilor.

Astăzi, Camera Deputaților votează legea privind starea de alertă.

De doua luni trăim în starea de urgență cu drepturile și libertățile restricționate. Măsurile impuse și-au dovedit eficiența până acum. Am stat in case, am respectat ordonanțele, ne-am supus controlalelor in trafic, am izolat copiii și bătrânii și astfel am reușit ca la Braila să avem foarte puține cazuri de infectare cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Noi, brăilenii, am dat dovada de civilizație prin responsabilitate individuală: să port masca și mănușile, să evit locurile aglomerate, să mă spăl pe mâini, să nu-i expun pe cei vulnerabili etc.

NU cred în teoria că poporul nu știe decât de frică. Trag nădejde că românii sunt mai maturi și mai responsabili decât cred analiștii, politicienii și autoritățile.

Nu cred in teoriile conspiraționiste aruncate in social media de alarmiști și am convingerea că acest virus este real bazându-mă pe discuțiile mele cu personalul medical și doctorii care au tratat pacienți infectați.

O revenire la normalitate se poate realiza doar printr-o relaxare treptată a măsurilor impuse, prin păstrarea în continuare a distanțării sociale și luarea măsurilor de igienă de către fiecare dintre noi acasă și la locul de muncă. Ca indvizi sociali avem nevoie si de redeschiderea teraselor si a hotelurilor pentru turism, dar scopul primordial al relaxării măsurilor este crearea condițiilor favorabile pentru întoarcerea la muncă si repornirea economiei.

Am votat starea de urgența conștientă de avantajele și dezavantajele acesteia, dar acum cand specialiștii spun că nu am atins încă vârful pandemiei oare avem nevoie de o lege care să reglementeze starea de alerta cu ieșirea treptată din criza sanitară sau renunțăm la orice măsură impusă prin această lege?”, spune deputatul Emilia Meiroșu.

CCR a fost sesizată de Avocatul Poporului, care argumentează că restrângerea de drepturi și libertăți fundamentale se poate face doar prin lege, nu prin ordonanță de urgență sau hotărâre de guvern. CCR a decis că starea de alertă e constituțională, astfel că aceasta poate fi instituită din 15 mai.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry